Így működik a brutális orosz hadigazdaság

Oroszországban a szovjet gazdasági tervezés kigúnyolásának hagyománya majdnem olyan régi, mint a gazdasági rendszer javítására tett kísérletek. Több mint két év és hat hónapnyi ukrajnai „különleges katonai művelet” után Vlagyimir Putyin orosz elnököt, úgy tűnik, hogy országa gazdasági tervezőinek hírneve nem tántorítja el.

A tavaszi kormányátalakítás során Szergej Sojgu védelmi minisztert Andrej Belouszovra cserélte, aki katonai tapasztalattal nem rendelkező állami közgazdász. Belouszov korábban több gazdasági pozíciót is betöltött, és kinevezésének oka, hogy Oroszország katonai kiadásai mára olyan gigantikus méreteket öltöttek, hogy azt csak egy közgazdász tudja hatékonyan kezelni.

Vlagyimir Putyin szerint az orosz haditechnológia hatékony kezelése lehetővé teszi az ország számára, hogy elérje a „technológiai szuverenitást” a polgári iparban is. A hatalmas katonai kiadások, még ha a humán tőke rovására is mennek, elvileg képesek a gazdasági fejlődés motorjává válni.

Belouszovot „katonai keynesiánusnak” nevezték, ami sértő utalás John Maynard Keynesre. Belouszov elképzelései a védelmi kiadások fenntarthatatlan növekedésére és a gazdaság militarizálására emlékeztetnek, amelyek aláásták a Szovjetuniót. Belouszov támogatja azt a nézetet, hogy a katonai kiadások is szolgálhatnak a fejlődés motorjaként, ami Putyin új gazdasági modelljének tekinthető.

Putyin valaha liberális politikus volt, és hatalmának első éveiben támogatta az orosz gazdaság szerkezetátalakítását és liberalizációját. Azonban Belouszov kinevezésével lényegében a szovjet gazdasági modellhez tér vissza, piaci elemekkel kiegészítve. Az új modell egyesíti az állami intervencionizmust, a hadiipari komplexum dominanciáját és az importhelyettesítést a piacgazdasággal szemben különböző területeken.

A Kreml jelezte, hogy nincs elég pénze a költségvetés egyensúlyának fenntartásához, például a középosztályra kivetett adókat emelve. Putyin arra fogad, hogy a hatalmas katonai kiadások, amelyeket gazdasági matematikusok irányítanak, megmenthetik az országot. De egy háborúra épülő gazdaság nem maradhat fenn örökké, és Putyin és Belouszov azzal kockáztatják, hogy aláássák Oroszország liberális gazdasági alapjait.

Az orosz védelmi miniszter, Andrej Belouszov nemrégiben telefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A moszkvai közlés szerint a kapcsolatfelvétel az orosz fél kezdeményezésére történt, és a két miniszter a biztonsági fenyegetések megelőzéséről és az esetleges eszkaláció kockázatának csökkentéséről folytatott eszmecserét. A Pentagon hangsúlyozta a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háború körülményei között. Belouszov és Austin előzőleg június 20-án beszéltek egymással, azelőtt pedig utoljára 2023 márciusában volt telefonbeszélgetés az amerikai és az orosz védelmi miniszter (akkor még Szergej Sojgu) között. A telefonbeszélgetés a washingtoni NATO-csúcs utáni napra esett.