Politico: Moszkva stratégia szerint bombázta le a kijevi gyermekkórházat és új rakétát fejleszt

A hét elején orosz rakéták csapódtak be Kijevbe, és egy gyermekkórházat is eltaláltak. A Politico szerint ez nem véletlen hiba volt, hanem Oroszország tudatos stratégiájának része, amelyet korábban más konfliktusokban is alkalmazott. Emellett Moszkva bejelentette az új Izdelije 720-as cirkálórakéta fejlesztését, amelyet arra terveztek, hogy hatékonyan cselezze ki az amerikai Patriot légvédelmi rakétákat.

Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, és számos ország elítélte Moszkvát. Az orosz H-101-esként azonosított rakéták által eltalált Ohmatdit kórház elleni támadás úgy tűnhet újdonságnak, de Oroszország korábban is célba vett már kórházakat Ukrajnában, Szíriában és Csecsenföldön. Fabian Hoffmann, a rakétaszakértő és az Oslói Nukleáris Projekt doktori kutatója szerint Oroszország hagyományosan alkalmazza ezt a taktikát, amelynek célja a lakosság moráljának csökkentése és a társadalmi nyomás növelése a rivális kormányokra, hogy gyorsítsák a háború befejezését. Emellett a civil célpontok támadásával Moszkva arra törekszik, hogy a haditechnikát szétszórják a frontvonalak közeléből más területekre.

Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint Oroszország körülbelül 200 kórházat ért támadás, és 1600 egészségügyi intézményt károsított meg. A nemzetközi jog értelmében az ilyen típusú intézmények különleges védelmet élveznek, és ezek elleni támadás háborús bűncselekménynek minősül.

Az Ohmatdit kórház elleni támadás után több poszt is megjelent az ukrán közösségi médiában, amelyek arra szólították fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy fejezze be a háborút Oroszországgal. Ezek a bejegyzések azt sugallták, hogy „senkit nem érdekelnek már az 1991-es határok”. Azonban a szélesebb közvélemény nem értett egyet ezekkel a gondolatokkal, és több ilyen bejegyzést töröltek.

Az új Izdelije 720-as cirkálórakéta a JSC GosMKB Raduga tervezőiroda által kifejlesztett fegyver, amelyet kifejezetten az amerikai Patriot légvédelmi rendszerek kijátszására terveztek. A rakéta egyszerre ötvözi a korábbi rakéták műszaki megoldásait és a modern fejlesztéseket. A Raduga vezérigazgatója, Szergej Bogatikov szerint megnövekedett a termelési kapacitás Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta, és ezt számos újítással próbálják lekövetni. Az új rakéta moduláris képessége lehetővé teszi a különféle robbanófej-típusok és küldetésprofilok használatát, és várhatóan több orosz repülőgéppel lesz kompatibilis, mint például az Szu-24M, Szu-30 vadászgépekkel és a Tu-22M3 bombázóval. A rugalmasság lehetővé teszi a különböző platformokon történő telepítést, javítva azok működési hasznosságát a fejlesztők szerint. A bevetés időpontja egyelőre ismeretlen.

Ezzel párhuzamosan, Oroszországban egy másik területen is problémák merültek fel, amikor egy Szuhoj Superjet 100-as utasszállító repülőgép lezuhant Moszkva közelében egy javítási munkálatokat követő próbarepülés során. A balesetben feltehetően a személyzet mindhárom tagja életét vesztette. A Gazpromavia légitársaságához tartozó gép egy erdős területen zuhant le, és az illetékes szolgálatok a hajtómű meghibásodását nevezték meg a lezuhanás lehetséges okaként. Az ügyben vizsgálat indult. Az Ukrajna és Oroszország között 2022-ben kirobbant háború óta a szankciókkal sújtott Oroszország nehezen tudja lecserélni elöregedő repülőgépflottáját.