Egyre több a szamárköhögéses eset Magyarországon

Magyarországon a kötelező védőoltás ellenére is növekszik a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami aggodalomra ad okot, különösen a környező országokban tapasztalható járványos helyzet tükrében. A gyerekkori oltások ellenére a felnőttek körében is ajánlott lehet az immunizálás, különösen azoknak, akik gyakran vannak csecsemők közelében.

2024. július 1-7. között tizenhét szamárköhögéses beteget jelentettek, ebből négyet laboratóriumi vizsgálattal igazoltak, a többi esetben még folyamatban vannak a vizsgálatok. Az év első 25 hetében összesen 96 megbetegedést regisztráltak. Az esetszámok növekedésére számítani lehet, mivel a betegség egyre gyakrabban kerül szóba a differenciáldiagnosztikai lehetőségek között.

A szamárköhögés, más néven pertussis, egy potenciálisan halálos betegség, amelyet a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktériumok okoznak, és elsősorban a csecsemőkre veszélyes. A betegség 1578-ban írták le először, a kórokozót 1906-ban azonosították, és az 1940-es években fejlesztettek ki ellene vakcinát. A fertőzőképességi indexe magas, és súlyos köhögési rohamokat, tüdőgyulladást, görcsrohamokat, sőt halálozást is okozhat.

Magyarországon a kötelező oltási rendszer révén magas, 95 százalékos az átoltottság, de a jelenlegi vakcina hatékonysága gyorsan csökken, és csak négy-öt évre nyújt védelmet. A korábban használt vakcina hatékonyabb volt, de több mellékhatással járt, míg a jelenlegi sejtmentes vakcinák kevesebb oltási reakciót váltanak ki, de kevésbé hatékonyak. A három csecsemőkori oltás jó védelmet nyújt a betegség súlyos lefolyása ellen, de az immunitás idővel csökken.

A felnőttek esetében is fontos lehet az oltás, különösen azoknak, akik csecsemőkkel vagy nem oltott felnőttekkel élnek együtt. Az NNK felhívta a figyelmet a felnőttkori oltás jelentőségére, különösen a gyermekvállalást tervezők és várandósok esetében. Magyarországon azonban jelenleg hiánycikk a felnőttkori oltás.

A betegség tünetei közé tartozik az erősödő, főleg éjszaka jelentkező köhögés, amely a második hét végére görcsössé válhat. Oltatlan vagy hat hónapos kor alatti csecsemőknél, valamint a szokásos kezelésre nem javuló köhögés esetén orvosi vizsgálat javasolt. A betegség antibiotikummal jól kezelhető, de a csecsemőkre különösen veszélyes lehet. A diagnózis orrgaratból vett váladékvizsgálattal és vérvizsgálattal állapítható meg.