Egész Németországot megrázta a Rheinmetall-vezér elleni orosz merényletterv híre

Németországban nagy felháborodást váltott ki a hír, hogy Moszkva állítólag a Rheinmetall hadi- és járműipari konszern vezérigazgatójának, Armin Pappergernek a meggyilkolását tervezheti.

A CNN amerikai hírtelevízió, a The New York Times napilap és a BBC csütörtöki, titkosszolgálati forrásokra hivatkozó értesülései szerint a merényletterv híre komoly aggodalmat keltett. Papperger, aki a Magyarországon is befektető német Rheinmetall vezérigazgatója, most Németország gazdaságának egyik legjobban védett személyisége lett. A Rheinmetall, amely Európa egyik legnagyobb fegyver- és lőszergyártó vállalataként ismert, az ukrajnai háború kezdete óta tüzérségi lövedékeket és katonai járműveket gyárt Ukrajna számára, és egy páncélosok javítására szakosodott szervizt is nyitott Nyugat-Ukrajnában. Papperger vezérigazgató korábban személyi védelmet kapott, miután nyíltan bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Német politikusok, köztük Annalena Baerbock külügyminiszter és Nancy Faeser belügyminiszter, nyilvánosan fejezték ki felháborodásukat az állítólagos orosz fenyegetéssel kapcsolatban. Baerbock a washingtoni NATO-csúcson tartózkodva hibrid, fizikai személyek és vállalatok ellen irányuló háborús agresszióként jellemezte az esetet, míg Faeser hangsúlyozta, hogy a német kormány a jövőben is komolyan veszi és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz fenyegetéssel szemben. Baerbock szerint a német kormány újra meg újra kommunikálja, hogy Oroszország hibrid hadviselést folytat.

Serap Güler, a CDU biztonságpolitikai szakértője szerint Németországnak egy ilyen fenyegetésre azzal kellene válaszolnia, hogy még erőteljesebben támogatja Ukrajnát. Marcus Faber, a védelmi bizottság elnöke pedig diplomaták kiutasítását és nemzetközi körözést sem zárt ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cáfolta az amerikai és a BBC sajtó értesüléseit, amelyeket álhírnek minősített, mondván, hogy azok névtelen forrásokból származnak és nem tartalmaznak komolyan vehető bizonyítékokat.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Rheinmetall-vezér májusban már volt egy incidens áldozata, amikor kertes házát felgyújtották, a Bild szerint szélsőbaloldali aktivisták keze munkáját dicsérheti. Papperger ekkor nem tartózkodott otthon. A BBC szerint azonban nem volt bizonyítható az orosz részvétel, sőt szélsőbalos merénylők vállalták a gyújtogatást.

Olaf Scholz kancellár nem kommentálta igazán a merényletterv hírét, csak annyit mondott, hogy köztudott, a németek ki vannak téve mindenféle orosz fenyegetésnek. A hét elején egy NATO-tisztviselő azt mondta, az oroszok folyamatosan hajtanak végre titkosszolgálati műveleteket Európában a szabotázsoktól a gyújtogatáson át a merényletkísérletekig. A balti országokban például a GPS-jeleket zavarják, megnehezítve a légi közlekedést. Gyanús gyártüzek is voltak az utóbbi időszakban Németországban, Lengyelországban és Litvániában.

A Rheinmetall a múlt hónapban nyitott meg egy tankjavító üzemet Nyugat-Ukrajnában, és tervben van egy közös vállalat is, ami tüzérségi lőszereket gyártana. Papperger nemrég jelentette be, hogy hamarosan átadják az első Lynx gyalogsági harcjárműveket az ukránoknak, és az év során már Ukrajnában is gyártanak ilyeneket. A külföldi cégekkel közös vegyesvállalatokban is erős, Csehországban és Olaszországban is van ilyen érdekeltsége.

Magyarországnak is több közös üzlete van a német céggel, például több százmillió euró értékben vesz kamikaze drónokat a Rheinmetalltól. A szállítás idén kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. Izraellel és németekkel közösen gyárt majd harci drónokat Magyarország, a Rheinmetall magyar vegyesvállalatának zalaegerszegi gyárat Orbán Viktor adta át 2023-ban. Várpalotán 2024-ben elindulhat Európa egyik legmodernebb műszergyára, szintén a Rheinmetallal közösen.

Tavasszal letették a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden, ahol azt is bemutatták, pontosan mit fog gyártani a német hadiipari cég. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembehelyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.

A Rheinmetall Európa ötödik legnagyobb fegyvergyártója, széles választékban gyárt páncélozott harcjárműveket és személyszállítókat, mind kerekes, mind lánctalpas változatban. Az európai védelmi iparról ebben a cikkben olvashatnak részletesen.