Tizennyolc nyár, tizennyolc szerelem, Molnár Piroskát állva ünnepelték Kőszegen

Kőszeg Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét vehette át Molnár Piroska, a nemzet színésze, a Kossuth-díjas művész, aki évtizedeken át gazdagította Kőszeg kulturális életét.

Molnár Piroska, aki tizennyolc nyarat töltött el a Kőszegi Várszínházban, állva tapsoló közönség előtt vette át az elismerést 2024. július 11-én, a Hyppolit, a lakáj című előadás bemutatója után. A Kőszegi Várszínház meghatározó színészeként nyújtott felejthetetlen alakításaiért és a kőszegiek szívét művészetével és kedves személyiségével is meghódításáért részesült az elismerésben.

A díjátadó ceremónián Básthy Béla, Kőszeg polgármestere személyesen adta át az oklevelet, megszakítva a tapsrendet. A polgármester az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy Molnár Piroska elköteleződésével mára már Kőszeg városának nagykövetének tekinthető.

Molnár Piroska először 1988-ban lépett színpadra Kőszegen, Kós Károly Az országépítő című regényéből készült I. István, az országépítő című színdarabban. Az Élet és Irodalomban megjelent kritika mély beleérzéssel jellemezte Sarolt alakítását. A színésznő szerint Kőszegbe azonnal beleszeretett, és a városhoz való kötődését Törőcsik Mari látogatásai és Spiró György Kőszegők című drámájának előadásai is erősítették.

Molnár Piroska a Kőszegi Várszínházat már anyaszínházának tekinti, és egy időben még házvásárláson is gondolkodott a városban. Az idei visszatérését azzal kommentálta, hogy az élmény minden pénzt megér, és bár Hollósi Frigyes már nincs közöttük, a színház iránti szeretete továbbra is él.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója szerint nagy öröm, hogy egy Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze az intézményt anyaszínházának nevezi. Hozzátette, hogy Molnár Piroska keményen dolgozik a színházért és a közönségért, miközben sugárzik belőle a szeretet.

A Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyesről nevezett el díjat, amit a közönség szavaz meg a számukra legkedvesebb színésznek. Idén Kőszeg városa is köszönetet mondott Molnár Piroskának az oklevél átadásával.

(Borítókép: Molnár Piroska, a nemzet színésze, és Básthy Béla, Kőszeg polgármestere / Fotó: Büki László / Kőszegi Várszínház)