Megmenekül a miskolci Pressburger-Ház

Kevesen tudják, hogy Miskolc kitermelt magából egy Oscar-díjas fogatókönyvírót, Pressburger Imrét, akinek neve itthon sajnos feledésbe merült, még a szülővárosában is. 2024 szeptemberében azonban elindul egy huszonkét hónapos beruházás, amelynek keretében felújítják a brit filmművészet magyar származású zászlóvivőjének szülőházát, két év múlva pedig inkubációs térként nyitják újra.

Madaras Péter, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója, a Pressburger-projekt egyik vezetője figyelmeztetett minket, hogy a GPS esetleg nem találja meg a Szentpéteri kapu 3-at, ahol a ház található. A navigáció azonban pontos volt, és a kopott, fakó épületet sikerült megtalálnunk, amely első pillantásra beleolvad a miskolci városképbe. Egy kis tábla jelzi csak, hogy az épület többet érhet, mint a többi. Madaras Péter már várt ránk a helyszínen, és bevezetett minket az épületbe, ahol már megkezdődtek az előkészületek a felújításra.

„Szeptemberben indul a projekt, huszonkét hónapunk lesz befejezni. Most még méltatlan állapotok uralkodnak itt, de az épület szerkezetileg egész jól fest, szerencsére nem kell lebontani. Az alsó szinten már dolgoznak is, a burkolatot verik le.”

Az épület egykori lakói már rég elhagyták, de a hátrahagyott tárgyak még emlékeztetnek az itt élő családokra. Az alsó szinten egy feketerigó-család lehel némi életet a helybe, de ők is hamarosan költözniük kell, mivel a projekt heteken belül elindul.

Méltó emléket kap

Hollywood magyar zsidó szülőatyjairól, Zukor Adolfról és Fuchs Vilmosról, a Paramount Pictures és a 20th Century Fox alapítóiról az elmúlt években ismét egyre többet lehetett hallani, életrajzi könyv és film is készült róluk. Pressburger Imre, aki hasonló életutat járt be, mint hollywoodi sorstársai, csak éppen forgatókönyvíróként, és nem a tengerentúlon, hanem az Egyesült Királyságban, kevésbé ismert. Madaras Péter elmondása szerint, amikor húsz éve elkezdték a CineFestet, még ő sem tudta, ki volt Pressburger Imre. A felfedezés után hamar kiderültek róla dolgok, például, hogy kik az unokái, és megtalálták a szülőházát is.

Oscar-díjas forgatókönyvíró

Pressburger Imre 1902-ben született Miskolcon, és az 1920-as években Berlinben ismerkedett meg a dramaturgiával. A nácik egyre erősödő hatalma miatt Párizsba menekült, majd 1935-ben költözött Angliába, ahol Emericre változtatta a nevét. Ott találkozott Michael Powell-lel, akivel közösen alapították az Archers Filmet, és a 49. szélességi fok című filmjükért Oscar-díjat kaptak. Pressburger 1946-ban kapta meg az angol állampolgárságot. Mindkét unokája, Andrew és Kevin Macdonald is elismert filmes szakember lett.

Az épületről a CineFest Egyesület körülbelül tizenöt évvel ezelőtt értesült, és azóta több kezdeményezést is indítottak annak érdekében, hogy megmentsék. Madaras Péter elmondása szerint az önkormányzat segítségével 2007-ben állítottak emléktáblát, és 2009-ben Kevin Macdonald, Pressburger unokája is ellátogatott a CineFestre, és megkoszorúzta a nagyapa emléktábláját. Az önkormányzat ingatlankezelője később értékesíteni kívánta az ingatlant, de a CineFest Egyesület közbelépett azzal a kéréssel, hogy ne tegyék, mivel a ház nem védett, de kultúrtörténeti szempontból jelentős.

Páratlan összefogás a házért

A CineFest Egyesület pályázatot nyújtott be az önkormányzathoz az ingatlan kezelésére, és tizenöt évre meg is kapták a kezelési jogot. Egy lakás azonban továbbra is a vagyonkezelőnél maradt. Az Interreg pályázat keretében, a szlovákiai Stószfürdővel és más partnerekkel együttműködve nyertek támogatást a projekt megvalósítására. A pályázat célja, hogy Pressburger Imre életét mutassák be a szülőházában interaktív kiállítás formájában, és hogy a ház fiatal művészek számára kialakítandó inkubációs tér legyen.

Madaras Péter szerint Miskolc remek otthona a kulturális kezdeményezéseknek, és bízik benne, hogy a következő generációk is használni fogják a Pressburger-Házat. A projekt anyagi hátterének zöme uniós forrás, de van benne magyar állami támogatás is, és az egyesületnek és az Észak-Magyarországi Informatikai Management nonprofit Kft.-nek is önrészt kellett vállalnia. A támogatás nagy részét az ingatlan felújítására és berendezésére kell fordítaniuk, a maradékot pedig az átadás utáni üzemeltetésre költik.

Miskolc 150 ezres város, a megyében 600 ezer, a régióban pedig közel 1 millió ember él. Madaras szerint a régióban sok az alkotókedvű fiatal, akik remélhetőleg a jövőben életben tartják majd a Pressburger-Házat.