Mészáros Lőrinc cége nem nyerte el a horvát agrárcsoportot

A jelentős horvát agrárvállalatokat magában foglaló Fortenova Group eldöntötte, hogy a Podravka cégcsoporttal folytatja tovább a tárgyalásokat, így Mészáros Lőrinc vállalata lemaradt az akvizícióról.

A Telexnek nyilatkozó Anja Linić Sikavica, a Fortenova kommunikációs igazgatója szerint a pályázati folyamat lezárult, és a Podravka mellett döntöttek, amely a magas árajánlat mellett stratégiai partnerséget ígért a Fortenova megmaradt élelmiszergyártó vállalataival. A Fortenova csoport ezzel csökkenteni kívánja jelentős adósságát, amely a szlavón nagybirtokokat is magában foglaló vállalatok (PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet és Felix) eladásával mérsékelhető. A Mészáros-csoport mellett a Podravka és egy másik konzorcium, az Žito és az OsatinaGrupa is pályázott a vállalatokra.

A Mészáros-csoportnak nem álltak a szerencse szárnyai a horvátországi terjeszkedés során, mivel a horvát politikai környezet óvatosan kezeli a külföldi földszerzési törekvéseket. A Fortenova által eladásra kínált cégek jelentős állami tulajdonú földterületeken gazdálkodnak, ami különösen érzékeny téma a horvát politikusok számára, akik nem szeretnék nacionalista vádak céltáblájává válni.

A Fortenova csoport, amely mintegy 45-50 ezer munkavállalót foglalkoztató, tucatnyi céget magába foglal, eladósodott állapotban van, ezért döntött úgy, hogy eladja bizonyos agrárvállalkozásait. A cég eladását kiemelt médiafigyelem övezte, nemcsak mert Horvátország legnagyobb vállalatáról van szó, hanem mert fontos szereplője a helyi mezőgazdaságnak. Összességében mintegy 30 ezer hektárnyi, nagyrészt állami tulajdonú mezőgazdasági területet kezel hosszú távú koncessziós szerződések révén, és jelentős részesedése van az állattenyésztésben is. A Fortenova megmaradt üzletrészeinek szüksége lesz az eladott vállalkozások alapanyagaira, végtermékeire, így fontos a kapcsolat minősége a leendő tulajdonosokkal.

Mészáros a horvát sajtó szerint 500 millió eurós ajánlatot tett, ami 200 millióval volt több, mint a horvátok ajánlata. Emiatt többen Mészáros kirívóan magas ajánlatát tartották befutónak, miközben elemzők szerint ennyit nem is érnek a cégek. Annak ellenére mondtak nemet a leggazdagabb magyar ajánlatára, hogy a korábbi hírek szerint Mészáros Lőrincék 500 millió eurót (196 milliárd forint) ajánlottak a cégért, amely a becslések szerint 350 milliót (137 milliárd) érhet.

Mészáros Lőrinc regionális terjeszkedési próbálkozásai közül ez a héten már a második, amelyik meghiúsul. Lengyelországban a TV2 Csoport indított volna tévécsatornát, a lengyel Nemzeti Műsorszolgáltatási Tanács azonban elutasította Mészárosék pályázatát. Március végén felmerült, hogy a Fortenova csoport iránti érdeklődést több magyar üzletember, köztük Csányi Sándor és Jellinek Dániel is tanúsította, azonban az OTP később jelezte, hogy sem a Bonafarm, sem Csányi Sándor más cége nem jelentett be vásárlási igényt a horvát cégre.