A győri kórház sugárterápiás készülékeinek ismételt meghibásodása

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban ismét problémák adódtak a daganatos betegek kezelésére használt sugárterápiás készülékekkel, ami miatt a betegek kezelése akadozik.

Áprilisban mindkét sugárterápiás készülék leállt a kórházban, ami jelentős nehézségeket okozott a daganatos betegek kezelésében. Egy beteg beszámolója szerint a készülékek ismét nem működnek, és tájékoztatást kaptak arról, hogy "két hétig biztosan, de lehet, hogy tovább sem" lesznek képesek a sugárkezelést biztosítani.

A Telex megkeresésére a kórház kommunikációs osztálya megerősítette, hogy az egyik készülék valóban nem üzemel, de a másikon a betegellátás folytatódik. A szakszervízzel azonnali kapcsolatfelvétel történt, és soron kívüli javításról döntöttek.

A kórház válasza szerint a tervek alapján péntektől mindkét készüléken újra biztosított lesz a betegellátás. A kezeléseik elhalasztásával érintett betegeket értesítették, és a javítás után haladéktalanul megkapják a szükséges ellátást. A korábbihoz hasonló hiba okozta-e a mostani problémát, arra a kérdésre nem érkezett válasz.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház fontos szerepet tölt be a régióban, hiszen nem csak Győr, hanem többek között Sopron és Mosonmagyaróvár, valamint a szomszédos megyékből érkező betegek számára is ellátást nyújt. A kórházban két sugárterápiás készülék üzemel, amelyekkel naponta körülbelül százötven daganatos beteget kezelnek. A lineáris gyorsítókat 2015-ben állították üzembe, így azok még nem érik el a tíz éves kort.