Magyar Péter békemissziója Ukrajnában és a belpolitikai visszhang

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy folytatja ukrajnai útját, ezúttal Kárpátalja felé veszi az irányt, miközben belpolitikai viták kereszttüzébe került.

Magyar Péter szerdán indult útnak Ukrajnába, és már aznap este megérkezett Kijevbe, ahol találkozott a lebombázott gyermekkórház igazgatójával és humanitárius segélyt adott át. A Blikk beszámolója szerint a politikus és a csapata nyolc óra alatt 20 millió forint és rengeteg étel, gyógyszer, pelenka, valamint egyéb más eszközt gyűjtött össze a magyar emberek segítségével. Péntek reggel egy újabb bejegyzésben számolt be további terveiről, miszerint Ungvárra, Munkácsra és Beregszászra látogat el. Útját "békemissziónak" nevezte, és megköszönte a támogatást azoknak, akik ebben segítették.

A Tisza Párt alelnöke kiemelte, hogy rövid idő alatt rengeteg felajánlás érkezett, amelyeket sikeresen eljuttattak a háború sújtotta területekre, ezzel segítséget nyújtva számos családnak és gyermeknek. Köszönetet mondott a több mint 15.000 rendszerváltó tagsággal rendelkező magyar embernek és egyéni támogatónak, akik nélkül nem lenne lehetséges ilyen missziókat megvalósítani.

A MedSpot Alapítvány, amely önkéntes orvosokból, ápolókból, pszichológusokból és mentősökből áll, felajánlotta, hogy vállalja olyan gyerekek Magyarországra szállítását és kezelését, akiknél ez Magyarországon hatékonyabban meg tud valósulni. Egy szemsérült gyerek magyarországi ellátását már szervezik, és a gyermek hamarosan Magyarországra érkezhet az alapítvány mentőautójával.

Élő bejelentkezést is tartott, ahol többek között köszönetet mondott a MedSpot Alapítvány és az önkéntesek segítségéért, valamint háláját fejezte ki azok felé, akik adományaikkal a kezdeményezése mögé álltak. Szerinte ezzel a látogatással bebizonyították az ukránoknak és az ukrajnai magyaroknak, hogy számíthatnak Magyarországra, amikor a rossz és a jó között kell választani.

Magyar Péter háláját fejezte ki a támogatásért és a jó szavakért, amelyeket az elmúlt napokban kaptak, és hangsúlyozta, hogy a közös erőfeszítésekkel egy jobb és igazságosabb országot építhetnek, amely szolidáris a bajbajutottakkal mind otthon, mind a nagyvilágban. Végezetül kiemelte, hogy a magyar nép büszkesége lehet Európának.

Azonban nem mindenki osztja Magyar Péter és a Tisza Párt nézeteit. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke számon kérte Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét ukrajnai útja miatt. Toroczkai szerint a politikus a kijevi gyermekkórházat ért támadás gyermekáldozatait arra használta fel, hogy vezekeljen az ukrajnai háborúval kapcsolatos korábbi mondataiért, és „mutassa a globalista főnökeinek tetsző új irányt”.

Toroczkai László úgy fogalmazott, hogy „minden olyan fegyveres, katonai támadást el kell ítélni, amely során gyermekeket ölnek meg”. A Mi Hazánk elnöke kérdőre vonta Magyar Pétert, hogy mikor fog beszélni a donyecki és luhanszki régióban meggyilkolt gyerekekről, vagy mikor meri majd elítélni a NATO-t, amely például 1999-ben legkevesebb 80 gyermeket ölt meg a bombázásai során Szerbiában.

A MedSpot Alapítvány a háború kitörése óta havi rendszerességgel jár Kárpátaljára, hogy az ottani menekülteket orvosi ellátásban és pszichológiai segítségben részesítse. A következő útjuk jövő héten esedékes, ám a kijevi gyermekkórház lebombázása átírta a menetrendjüket, és szerdán Magyar Péterrel együtt indultak útnak.

Az alapítvány tevékenységéről már több cikkben is foglalkoztunk, például arról, hogy a háború kirobbanása után több vidéki kórházban is fizetett szabadságot adtak azoknak az orvosoknak, akik a MedSpot felhívására a menekültek ellátásában segítettek, vagy arról, hogyan látják el egy ungvári iskolában a kárpátaljai menekülteket. Emellett kutatásukból kiderült, hogy az ott élő belső menekültek 42 százaléka tekinthető depressziósnak.

Magyar Péter köszönetét fejezte ki a magyar embereknek, és hangsúlyozta, hogy Magyarország áll mindenek előtt. Toroczkai László bejegyzésének zárásaként reményét fejezte ki, hogy Magyar Péter Kárpátalján megkérdezte a helyi magyarokat arról, hogy mennyire örülnek annak, hogy miközben letépik a magyar zászlót, Munkácson ledöntik a Turul-szobrot, korlátozzák a magyar nyelv használatát, arra kényszerítik őket, hogy több mint ezer kilométerre a szülőföldjüktől, idegen érdekekért harcoljanak. „Már, ha egyáltalán talált még ott magyar közösségeket” – tette hozzá Toroczkai László.