Európai Unió népességváltozása 2023-ban

Lengyelország szenvedte el a legnagyobb népességcsökkenést 2023-ban az Európai Unióban, mind abszolút, mind lakosságarányos számokat tekintve. Az Eurostat adatai szerint a lengyel lakosság száma csaknem 133 ezer fővel csökkent, ami a legmagasabb érték az EU-ban.

Abszolút számokban a népességcsökkenés tekintetében Lengyelországot Görögország, Magyarország, Lettország, Olaszország, Szlovákia és Bulgária követi. Ezzel szemben Spanyolország, Németország és Franciaország népessége növekedett, amit elsősorban a migráció és az ukrán menekültek befogadása okozott.

Az EU népessége összességében 1,65 millió fővel, azaz 0,37 százalékkal nőtt. Lengyelország lakossága az év elején még 36 620 970 fő volt, de az országban 2018 óta tart a népességfogyás, amelynek során összesen 1,35 millió fővel csökkent a lakosság.

Lakosságarányosan Lengyelország a második helyen áll a népességcsökkenés tekintetében, 0,36 százalékos csökkenéssel. Az első helyen Lettország áll 0,59 százalékos csökkenéssel, míg a harmadik helyen Görögország, a negyediken Magyarország 0,1 százalékos csökkenéssel található. Szlovákia, Bulgária és Olaszország is hasonló tendenciát mutat.

A legnagyobb népességnövekedést Málta érte el, ahol a lakosság száma közel 4 százalékkal nőtt egy év alatt. Luxemburg és Ciprus is jelentős növekedést mutatott.