A kormány beavatkozása káoszt okozhat az üzemanyagpiacon

A magyar kormány a környező országok alacsonyabb átlagárára hivatkozva szorgalmazza az üzemanyagárak csökkentését, de a töltőállomások önkéntes árcsökkentésre képtelenek. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint a hazai árak a nemzetközi piaci változásokat követik, és a Mol már lépéseket tett az árcsökkentés irányába.

A magyar kormány az üzemanyagkereskedőktől várja el az árak csökkentését, hogy azok a szomszédos országok átlagára alá kerüljenek. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutak Szövetségének képviselőit hívta össze, hogy megvitassák a magas hazai üzemanyagárakat. A miniszter azonnali lépéseket sürget, és fenyegetőzik kormányzati beavatkozással, ha az elvárásoknak nem tesznek eleget.

Grád Ottó szerint a magyarországi üzemanyagárak hasonlóak a szomszédos országokéhoz, és a KSH által számított átlagárak is ezt támasztják alá, figyelembe véve Lengyelországot és Bulgáriát is. A főtitkár hangsúlyozza, hogy a hazai árváltozások a nemzetközi piaci változásokat követik, legyen szó akár az olajárakról vagy a forint árfolyamának ingadozásáról.

A Mol, mint a legnagyobb hazai nagykereskedő, a gázolaj nagykereskedelmi árát 4 forinttal csökkenti július 11-től, ami a piaci változásoknak megfelelő árcsökkenést jelent. A Mol egyébként csütörtökön azt közölte, hogy semmiféle megállapodás nincs a kormánnyal az üzemanyagárról.

Grád Ottó szerint a kormány beavatkozására nincs szükség, mivel a hazai kiskereskedelmi szektor többé-kevésbé eleget tesz az elvárásoknak. A kőolaj világpiaci ára is normalizálódni látszik, ami csökkentheti a beavatkozás szükségességét.

A töltőállomások azonban önkéntesen nem tudnák csökkenteni az árakat, mivel minimális nyereséggel működnek, és korábban már tapasztalhattuk a kormányzati beavatkozás negatív következményeit. Ha a piaci helyzet nem változik, és nem történik komolyabb geopolitikai vagy meteorológiai esemény, akkor a nyári időszakban sem várható jelentős árváltozás.

Azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb közleménye szerint a kormány elvárása teljesült, és az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alá kerültek. A lakosság a benzin esetében 34 forinttal, a gázolaj esetében 38 forinttal tankolhat olcsóbban a korábbi csúcsértékekhez képest. Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 616 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 623 forintért lehet literenként vásárolni, míg a szomszédos országokban a benzin átlagára 626 forint, a gázolajé 630 forint.

A kormány a jövőben megfontolja az üzemanyagkereskedők javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, amivel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezzel kapcsolatban a kormány figyelemmel kíséri a Központi Statisztikai Hivatal által kidolgozásra kerülő módszertant.

Folytatódik az árcsökkentés

A holtankoljak.hu szerint tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. Szombattól a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken 4-4 forinttal. Várhatóan ez majd a kutak áraiban is megjelenik majd valamilyen mértékben, de ezt csak szombaton látjuk majd.

Amennyiben 100 százalékban érvényesítésre kerül a kutakon a nagykereskedelmi árcsökkentés, akkor a hétvégén az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 612 Ft/liter;
  • Gázolaj: 619 Ft/liter.