Gyermekvédelmi energiaital-stop: a taurin és ginzeng veszélyei

A kormány nem várja meg az Országgyűlés döntését, rendeleti úton tiltanák be a 18 év alattiak energiaital-vásárlását, hasonlatosan a dohánytermékekhez.

A kormányrendelet-tervezet értelmében a 18 éven aluli fiatalok nem vásárolhatnának energiaitalokat, amelyek bizonyos összetevőket tartalmaznak, például a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületeket vagy ginsenget és taurint egy bizonyos mennyiség felett. A tervezet a KDNP által áprilisban benyújtott törvényjavaslat gyorsabb végrehajtását célozza, mivel az Országgyűlés csak ősszel szavazhatna róla.

A rendeleti kormányzás előnyeit kihasználva a kormány a törvényhozást megkerülve kívánja elérni a fiatalok energiaital-fogyasztásának visszaszorítását. A tervezet szerint a vásárlási tilalom 1,681 millió 18 év alatti fiatalt érintene, köztük csecsemőket és óvodásokat is, valamint 17 energiaital gyártó és forgalmazó vállalkozást.

A hatásvizsgálati lap szerint az elmúlt 12 évben 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, melyek 74%-ban fiúkat érintettek. Az energiaitalokat gyakran alkohollal együtt fogyasztották, és a tünetekkel, rosszullétekkel érintett személyek 74%-a 18 év alatti fiatal volt.

A Fidesz és a KDNP tavaly októberben kezdeményezte az energiaital-vásárlás tilalmát a 18 éven aluliak számára, azzal érvelve, hogy a fiatalok divatosnak tartják és korlátlanul fogyasztják az energiaitalokat. A kormány már 2012-ben is foglalkozott a témával, amiből később a népegészségügyi termékadó született meg, majd 2015-ben a DK is felvetette a kérdést.