Jill Biden kész feláldozni a férjét – de Amerikáért vagy saját magáért?

Minden politikai tisztség egyben családi vállalkozás is, és a first ladyknek történelmileg is hangsúlyos szerepük volt abban, hogy egy-egy elnök hogyan teljesített a Fehér Házban. Az elmúlt hetekben felsejlett, hogy Jill Biden mennyire komoly mértékben vette át az irányítást a mind törékenyebb férje választási kampánya felett. Most őt terheli a felelősség azért is, hogy a helyes döntést hozza meg.

Húsz évvel ezelőtt Jill Biden egyértelmű üzenetet küldött a demokrata tanácsadóknak, amikor a hasára írt NO felirattal jelezte, hogy nem támogatja férje elnökjelöltségét. Joe Biden 2004-ben nem indult az elnökválasztáson. Ma Jill Biden határozott nemet mond a férje visszalépésére, és nyilvánosan támogatja őt, kihasználva a first ladységgel járó kihangosítást. "Joe nemcsak a legjobb ember erre a munkára. Ő az egyetlen ember erre a munkára" – mondta Jill Biden, felvetve a kérdést, hogy ezzel az ország vagy saját érdekeit helyezi-e előtérbe.

A demokrata elnökjelöltség körüli patthelyzetben egyre több demokrata úgy gondolja, hogy Jill Biden hatalma már rég bekebelezte Joe Bident. Az elnök gyakran kezdi beszédeit azzal, hogy "A nevem Joe Biden, és Jill férje vagyok", ami egyre inkább a valós viszonyokat tükrözi. Rengeteg anekdota támasztja alá, hogy Jill Biden meghatározó szerepet játszott a férje politikai karrierjében, aki 36 évig volt Delaware állam szenátora, két cikluson át az Egyesült Államok alelnöke, és jelenleg az elnöke.

Jill Biden a családhoz közelálló források szerint az utolsó szót mondja, és miközben egyre többen követelik Joe Biden visszalépését, ő továbbra is ragaszkodik a folytatáshoz. A Vogue magazinban megjelent riportban Jill Biden elnökibbnek tűnik, mint Joe, és a címlapon megjelenő "Mi fogjuk eldönteni a jövőnket" idézet tovább erősíti a kérdést, hogy ki is az a "mi".

Jill Biden hetente kétszer órákat tart a Észak-virginiai Állami Főiskola angol tanszékén, és ezzel forradalmi lépést tett a first ladyk sorában. A Vogue riportere dicséri Jill Biden képességét arra, hogy meghallgassa az embereket, de most úgy tűnik, hogy a férje visszalépését sürgető hangokat nem akarja meghallani.

Jill Biden az elnök második felesége, és ötször kérte meg a kezét, mielőtt ő igent mondott. Doktorált, és azóta Dr. Bidenként mutatkozik be. A first lady kampánytapasztalattal rendelkezik, és minden egyes indulásakor támogatta a férjét. Most már nem csak a háttérben, hanem az előtérben is jelenik meg, mint Biden gurujaként és első számú politikai tanácsadójaként.

A Vogue korábban is címlapra tette Jill Bident, mint az elnök adminisztrációjának kulcsfiguráját. Fehér házi források szerint Jill Biden közvetlen, és minden erejével védelmezi a férjét és a családját. Az elnöki tanácsadók tisztában vannak a first lady szavainak súlyával, és Jill Biden hatással van a politikai intézkedésekre és kinevezésekre is.

A bírálók szerint Jill Biden hatalomvágya és a fehér házi élet kiváltságai iránti ragaszkodása akadályozhatja, hogy Joe Biden ne legyen a demokraták elnökjelöltje. A first ladyt idősbántalmazással is vádolják, amiért erőlteti a férje elnöki karrierjének folytatását.

Nem Jill Biden az első elnökfeleség, aki befolyással bír a férjére. Eleanor Roosevelt, Nancy Reagan és Edith Wilson is fontos politikai bizalmasok voltak, és hatással voltak az elnökök döntéseire. Lady Bird Johnson pedig érzelmes levélben győzte meg a férjét, hogy ne induljon újra az elnökválasztáson, és Lyndon B. Johnson megfogadta a tanácsát. Most sokan remélik, hogy Jill Biden követi Lady Bird Johnson példáját.