Rubik Ernő születésnapjára emlékérme kibocsátásával emlékezik a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank különleges emlékérmét bocsát ki a Rubik-kocka megalkotásának 50. évfordulója és ifjabb Rubik Ernő 80. születésnapja alkalmából 2024. július 13-án.

A "50 éves a Rubik-kocka" megnevezéssel ellátott, 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte. Az emlékérme a világszerte népszerű térbeli logikai játékot, a Rubik-kockát állítja fókuszba, bemutatva annak működési alapelvét.

Rubik Ernő, a Kossuth-díjas magyar szobrász és feltaláló, aki a Rubik-kockát megalkotta, 2024. július 13-án ünnepli 80. születésnapját. A találmány óriási sikerét mutatja, hogy a világon eddig több mint félmilliárd darabot adtak el belőle.

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka belső szerkezetét ábrázolják, alatta a "RUBIK-KOCKA" felirattal, amelyet a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva helyeztek el. Emellett a Spin Master Toys UK Limited által használt jubileumi Rubik-kocka logójának magyar változata is helyet kapott az érmén, valamint Szilos András mesterjegye is megtalálható az alsó csúcsban.

Az emlékérme elsődleges célja az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, nem a mindennapi fizetési forgalomban való használatra szánják. A rajta szereplő névérték a gyűjtői érték megőrzését hivatott szolgálni.

Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka színes ábrázolása található, melyet különböző felületi struktúrák emelnek ki. Az előlapon a "MAGYARORSZÁG" felirat, a "3000 FORINT" értékjelzés, a "BP." verdejel és a "2024" verési évszám is látható.

A hatszögletű emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetből készült, súlya 20 gramm, a csúcsok közötti távolsága 37,18 mm, széle sima. A tervezett darabszám 20 ezer.

Az emlékérmét 2024. július 15-től egy évig lehet megvásárolni névértéken a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), a rendelkezésre álló készlet függvényében.