Eszeveszett gyors internetet teszteltek Japánban

A japán kutatók által tesztelt új adatátviteli technológia lehetővé tenné a Netflix teljes kínálatának több mint háromszorosának letöltését egyetlen másodperc alatt.

A technológia fejlődésével párhuzamosan az internet sávszélességének is lépést kell tartania az új igényekkel. Magyarországon a Magyar Telekom kínálja a leggyorsabb lakossági internetcsomagot, melynek elméleti maximális letöltési sebessége 2000 Mbit/s, feltéve, hogy minden szükséges feltétel adott. Ez a sebesség jelentősen meghaladja az átlagos háztartások igényeit, lehetővé téve több egyidejű letöltést és 4K-s streamelést anélkül, hogy érdemben csökkenne a sebesség. Azonban a legtöbb számítógép és egyéb eszköz LAN-portja még mindig csak gigabites sebességre képes, így nem tudják kihasználni a 2 gigabites tempót.

A japán kutatók által tesztelt sebesség azonban még ennél is gyorsabb, pontosan 402 terabites másodpercenkénti adatátvitelt értek el, ami új világrekordot jelent. Ez a sebesség 201 ezerszer gyorsabb, mint a 2 gigabites, és 402 ezerszer gyorsabb, mint az 1 gigabites csomagok.

A 402 Tb/s-os sebesség másodpercenként nagyjából 12 500 film letöltését teszi lehetővé, ami több mint háromszorosa a Netflix teljes katalógusának.

A rekordot a japán Nemzeti Információs és Hírközléstechnológiai Intézet (NICT) szakemberei állították fel, "hagyományos" optikai szálakat és néhány erősítő technológiát használva. Az NICT szerint a tesztelt megközelítés jelentősen növelheti az optikai hálózatok kapacitását a jövőben.

Fontos megjegyezni, hogy a rekord laboratóriumi körülmények között született, és a technológia széleskörű alkalmazásához további kutatások szükségesek.

Japánban nemrégiben egy másik technológiai fejlesztés is hírt kapott, amikor június 28-án végérvényesen kivezették a floppy-lemezeket a bürokráciából, ami érdekes párhuzamot mutat a technológiai fejlődés terén. A német haditengerészet is hasonló lépésre szánta el magát, és döntött a Brandenburg-osztályú F123-as hadihajókról a 8 colos floppy lemezek száműzéséről, amelyeket az 1990-es évek óta használtak. A floppy lemezek tárolókapacitása 160-500 kibibájt volt, ami a mai adattárolási igényekhez képest elenyésző. A Saab felel a német fregattok karbantartásáért, és bár a cserének pontos időpontja még nem ismert, a változás jelentős technológiai frissülést jelent majd a hadihajók számára.