Amerikai bully XL kutyák betiltása Írországban

Október 1-jétől kezdődően Írországban tilos lesz az amerikai bully XL fajtájú kutyák importálása, tenyésztése, értékesítése és örökbe adása, és 2025. február 1-jétől mentességi bizonyítvány hiányában tilos lesz e fajta kutyák tartása az országban.

Heather Humphreys vidék- és közösségfejlesztési miniszter szerint a döntés a közbiztonság védelme érdekében született, miután több "szörnyű támadást" követtek el bully típusú kutyák, köztük egy olyan eset is volt, amely egy fiatal nő halálához vezetett. A kormány ezek után kezdett el dolgozni a kutyafajta tartásának szigorításán, amit az ír miniszterelnök is támogatott.

Az amerikai bully XL az amerikai bully kutyák legnagyobb fajtája. Angliában és Walesben már a tavalyi év végén betiltották ezen kutyák importálását, tenyésztését és értékesítését, Észak-Írország pedig idén márciusban döntött hasonlóan, ahol a tilalom július elején lépett életbe. Észak-Írországban a bully XL kutyák tartása továbbra is legális, de kötelező szájkosarat viselniük nyilvános helyeken, és rövid pórázon kell őket vezetni.

Írországban korábban még nem tiltottak be egyetlen kutyafajtát sem, bár egyes fajták, mint például a német juhászkutyák és a rottweilerek tartása korlátozott volt. A bully XL fajtájú kutyák esetében a jövőben csak azok kaphatnak tartási engedélyt, akik eleget tesznek az összes szigorú feltételnek, beleértve a mikrochipezést és az ivartalanítást is.

A vidékfejlesztési minisztérium új rendeletei szerint 2025 februárjától csak mentességi igazolással lehet tartani az állatokat, onnantól minden előírásnak eleget nem tevő tulajdonos kedvencét lefoglalják és elaltatják.

Az igazolásokat szigorú feltételekhez kötik, beleértve az engedélyeztetés, a mikrochipezés és az ivartalanítás követelményét. „Tudom, hogy sokan nem fognak egyetérteni ezzel a döntéssel. Magam is kutyatulajdonos vagyok, és tudom, hogy az emberek szeretik a kutyáikat. Azonban szem előtt kell tartanunk, hogy egyetlen kutya élete sem ér többet, mint egy emberé” – fogalmazott Humphreys miniszter.

Az XL bully az amerikai bully legnagyobb fajtája, a leírás szerint nagytestű, izmos testtel és tömbszerű fejjel rendelkező állatok, ami nagy erőt és hatalmat sugall. James Madden állatorvos, az ír munkacsoport egyik tagja szerint a sérülések okozásának lehetősége teszi őket olyan veszélyessé. „Hihetetlenül erősek, és az állkapcsuk ereje képes komoly károkat okozni” – mondta.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium (Daera) adatai szerint Észak-Írországban 2023 áprilisától 2024 márciusáig összesen 1581 kutyatámadást vizsgáltak ki, 48 esetben XL bully kutyák álltak a támadások mögött, ezek közül 30 személy vagy más állat sérülésével járt.

Nem példátlan az intézkedés

Ahogyan arról az Index is beszámolt, idén januárban Anglia és Wales után a skót kormány is betiltotta az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását. A korlátozást Siobhian Brown, a helyi közösségek közbiztonságáért felelős igazságügyi államtitkár jelentette be.

A szakértők szerint a zömök, erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

Magyarországon 2010-ig létezett az úgynevezett pitbulltörvény, amely fajtájuknál fogva fokozottan veszélyes, valamint veszélyesnek minősített ebeket különböztetett meg. Az Alkotmánybíróság 2010 őszén meghajolt a szakmai érvek előtt, és megsemmisítette a kormányrendeletet. Az alkotmánybírák döntése óta már nem beszélhetünk a pitbull terrierről és keverékeiről mint veszélyes ebekről, azaz megszűnt az ebek között a fajtaalapú hátrányos megkülönböztetés.