Indiai mérnökihiány kihívásokkal néz szembe

India 250 milliárd dolláros technológiai szektora létfontosságú a nemzetgazdaság számára, jelenleg körülbelül 5,4 millió szakembert foglalkoztat. Azonban egy iparági testület szerint az elkövetkezendő 2-3 évben több mint 1 millió mérnököt kellene toborozni, akik a fejlett mesterséges intelligencia területén rendelkeznek ismeretekkel.

A Bloomberg által közölt információk szerint ezen igény kielégítése csak akkor lehetséges, ha a kormány jelentősen erősíti az oktatási és képzési rendszert. Sangeeta Gupta, a Szoftverek és Szolgáltatások Országos Szövetségének alelnöke és stratégiai igazgatója hangsúlyozta, hogy a szektorban dolgozók több mint felét át kell képezni, hogy képesek legyenek olyan területeken munkát vállalni, mint a mesterséges intelligencia, az adatelemzés vagy a kiberbiztonság.

A Tata Consultancy Services és más IT-vállalkozások számára komoly kihívást jelent a megfelelő pozíciók betöltése, mivel jelentős eltérés van a munkavállalók készségei és a munkájuk során szükséges ismeretek között. A TCS a múlt hónapban arról számolt be, hogy 80 ezer állást nem tudnak betölteni a képzettségi hiányosságok miatt, míg a Larsen & Toubro, India legnagyobb mérnöki és építőipari vállalata, júniusban jelezte, hogy IT-alapú szolgáltató egységében 20 ezer mérnök hiányzik.