Horvátország a magyarok kedvence: növekvő turisztikai adatok

Horvátország továbbra is a magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja, a Kvarner-öböl különösen népszerű. Az idei év első felében a látogatók és a vendégéjszakák száma is emelkedett, ami a horvát turizmus pozitív trendjét mutatja.

Az idei év első hat hónapjában jelentős növekedést mutatnak a horvát turisztikai adatok. Az eVisitor rendszer adatai szerint januártól június végéig több mint 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott, ami 6 százalékos növekedést jelent az érkezések, és 2 százalékos növekedést a vendégéjszakák tekintetében az előző év azonos időszakához képest. Az Adriai-tenger partján 25,8 millió, a kontinens belső részein több mint 1,1 millió, míg Zágráb városában 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, utóbbi 8 százalékos emelkedést jelent.

A magyar turisták száma is növekedett: 170 ezer magyar választotta Horvátországot, ami 5 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest, és 630 ezer vendégéjszakát töltöttek ott, ami 1 százalékos növekedés. A hotelben töltött vendégéjszakák száma 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a horvátok 24,61 százalékkal több bevételt értek el a külföldi turistáktól a rekordot döntő 2023-hoz képest, az első hat hónapban pedig 6,5 százalékkal több fiskális bevételt könyvelhettek el.

A magyarok legkedveltebb régiója a Kvarner-öböl 190 ezer vendégéjszakával, ezt követi Isztria 145 ezer, majd Zadar 90 ezer vendégéjszakával. Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója szerint a horvát turisztikai szektor kiválóan teljesített az első félévben, és nagy optimizmussal tekintenek a turisztikai év folytatása elé.

A nemzetek szerinti bontásban a németek töltötték a legtöbb vendégéjszakát (7 millió éjszaka), megelőzve a belföldi vendégeket (3,7 millió éjszaka) és a szlovénokat (2,7 millió éjszaka). Ausztria (2,6 millió éjszaka), Lengyelország (1,8 millió éjszaka) és az Egyesült Királyság (1,3 millió éjszaka) következnek a listán. A szállások tekintetében a szállodák (9,2 millió éjszaka), a magánszállások (több mint 8 millió éjszaka) és a kempingek (5,5 millió éjszaka) voltak a legnépszerűbbek.