Infláció és a megtakarítások védelme

Az infláció jelentős kihívást jelent a megtakarítások értékének megőrzésében, de megfelelő vagyonkezeléssel nem csak megőrizhető, hanem növelhető is a vagyon értéke. Samu János, a Concorde vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a megtakarítások okos kezeléséről.

Egy amerikai tanulmány szerint az emberek többsége halogatja a pénzügyi döntések meghozatalát, különösen, ha azok felelősséggel járnak. Samu János szerint ez a döntésekkel járó kockázatfelvállalás miatt van, különösen, ha a pénzügyekről van szó. A lakosság jellemzően passzívan kezeli megtakarításait, és a kockázatok elkerülése miatt nem foglalkozik aktívan a vagyonuk értékének megóvásával vagy növelésével.

A megtakarítások értékének megőrzésére és növelésére Samu János az inflációkövető kötvényeket, részvényeket és alternatív befektetési lehetőségeket, mint például abszolút hozamú alapokat, nyersanyagpiaci és ingatlanpiaci befektetéseket javasol. A Concorde vezérigazgató-helyettese kiemeli, hogy aki nem rendelkezik elegendő tőkepiaci és gazdasági ismeretekkel, az érdemes lehet vagyonkezelési szolgáltatást igénybe venni.

A Concorde vagyonkezelési szolgáltatása előre meghatározott befektetési irányelvek mentén kezeli az ügyfelek portfólióját, így az ügyfeleknek nem kell maguknak elvégezniük az információgyűjtést. A portfólióba részvények, befektetési alapok, állami és vállalati kötvények kerülhetnek, és egyre többen választanak külföldi devizát a forint gyengülése miatt.

A vagyonkezelés során az ügyfél tudja, hogy mibe fektetik be a pénzét, és a befektető által meghatározott keretek között a portfóliókezelő dönthet a befektetésekről. Az ügyfelek kérhetik, hogy bizonyos iparágakba, például a hadiiparba ne fektessenek be. A vagyonkezelés célja változatos lehet, például nyugdíjkiegészítés, gyermek oktatása, biztonsági tartalék vagy a vagyon értékének megőrzése.

A portfóliókezelőknek számos kockázatot kell felmérniük, például az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságát és céljait. A diverzifikált portfólió kialakításával és a befektetések biztonságos letétkezelő intézményekben történő tárolásával csökkenthetők a kockázatok.

Az utóbbi években a piacon jelentős változások voltak, például az orosz-ukrán háború és az emelkedő infláció hatására, de a portfóliók teljesítménye hosszú távon még így is meghaladta az inflációt. A portfóliókezelőknek folyamatosan értékelniük kell a környezetet és fel kell készülniük a változásokra, mint például a geopolitikai feszültségekre.

: Concorde Csoport, HVG BrandLab közreműködésével.