A hétvégi időjárás: kánikula és zivatarok várhatóak

A kánikulai meleg mellett több helyen is kialakulhatnak zivatarok az elkövetkezendő napokban. Az északi országrészben nagyobb számossággal, míg délen kevesebb zivatar várható. A zivatarokat helyenként intenzív csapadék, jégeső és viharos szél kísérheti.

A déli órákig néhol, délután és kora este elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, különösen az északi területeken. A zivatarokat akár 15-25 mm csapadék, 2 cm alatti átmérőjű jégeső és 60-80 km/h, helyenként akár ennél is erősebb szélrohamok kísérhetik. Az ország nagy részén a 24 órás középhőméréséklet 29 fok körül vagy afelett alakul.

Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, de a gomolyfelhő-képződés délután erőteljessé válhat, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A zivataroktól függetlenül a szél legfeljebb megélénkülhet, és délire, délkeletire fordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 41 fok között várható, a legmelegebb az Alföldön lesz. Késő estére a hőmérséklet 25 és 33 fok közé csökken.

Budapesten a napsütés mellett délután erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre kell számítani, amely záporokat, zivatarokat eredményezhet. A szél időnként megélénkülhet, és délire, délkeletire fordulhat. A Balatonnál a délelőtti órákban mérsékelt szél várható, amely késő délelőtt legyengül, majd délután helyi hatásokra élénkülhet. A nappali hőmérséklet a Balatonnál 35-36, a Velencei-tónál 37-38 fok körül alakul, késő este pedig 29-30 fok várható.

A hétvége további részében is hasonló időjárásra kell készülni. Szombaton a sok napsütés mellett elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a szél északnyugatira fordulhat és megélénkülhet. Az Észak-Dunántúlon 31-35, másutt 35-41 fok valószínű. Vasárnap a gomolyfelhő-képződés erőteljesebb lehet, és reggel főként északon, napközben másutt is záporok, zivatarok jöhetnek létre. Az északi, északnyugati szél megélénkülhet, helyenként megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 19-26 fok között, a csúcsérték pedig az ország északnyugati, nyugati részén 30-35, másutt 35-40 fok között valószínű.

Veszélyjelzések pénteken

Zivatar miatt az ország 13 - főképp északabbi - megyéjében van érvényben első szintű (sárga) figyelmeztetés. Magas középhőmérséklet miatt Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében második szintű (narancs) figyelmeztetés van érvényben, tizenöt megyére harmadik szintű (vörös) figyelmeztetést adtak ki.

Időjárás a Balatonnál és a Velencei-tónál

Napos, strandidő várható fátyolfelhőkkel és nappali gomolyfelhő-képződéssel. Nagyon erős lesz az UV sugárzás. Egy-egy zápor, zivatar délután nem kizárt, de a terület döntő részén nem lesz csapadék. A Balaton Siófoknál 27, a Velencei-tó Agárdnál 29 fokos.