Giorgia Meloni: Putyin egy ukrajnai kórházat bombázott a magyar miniszertelnök látogatása után

„A mi álláspontunk Ukrajnával kapcsolatban nem változik, ezt az egész világ tudja. A magyar miniszterelnök látogatása után Putyin viszont lebombázott egy kórházat” - idézi a La Republicca Giorgia Melonit a NATO-csúcstalálkozó után.

Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és olasz EP-szövetségesét, Matteo Salvinit is bírálta a NATO-csúcstalálkozón. Orbán, aki korábban szövetséges volt Melonival, rövid idő alatt több diplomáciai úton is megfordult: először Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd titokban Moszkvába repült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon, végül pedig Pekingbe utazott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

Meloni újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy ha egy kezdeményezés a béke és a diplomácia reményében zajlik, az üdvözlendő, de Putyin cselekedete, a gyerekonkológiát ért bombázás, azt mutatja, hogy Oroszország részéről nincs igény párbeszédre. Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója szerint azonban Orbán Viktor békemissziója, amely Ukrajna beleegyezése és támogatása nélkül zajlott, nem áll összhangban az Egyesült Államok külpolitikájával, és az ukránoknak mély ellenérzéseik vannak azokkal szemben, akik nélkülük próbálnak tárgyalni a békéről.

A NATO 75. évfordulóján tartott csúcstalálkozón a szövetség vezetői történelmi kihívásokkal néztek szembe, és a zárónyilatkozatban határozottan jelezték, hogy Ukrajna előtt járható út van a NATO-tagság felé, bár a csatlakozás csak az Oroszországgal szembeni háború lezárulta után lehetséges. A csúcstalálkozó után az olasz miniszterelnököt Washingtonban fogadták, ahol a St. Regis hotel homlokzatán három zászló volt látható: az Egyesült Államoké, a szállodaláncé és egy szivárványszínű, amely a Pride hónap alkalmából került ki, de később eltűnt. A NATO-nak kötéltáncos szerepet kell játszania, egyensúlyozva többek között Joe Biden, Donald Trump, Ursula von der Leyen és Orbán Viktor érdekei között.

A Politico szerint az EU-ban két irányzat van kialakulóban a magyar soros elnökséggel kapcsolatban: a "csendes kilépők", akik arctalan bürokratákat küldenének Budapestre, és a "túlteljesítők", akik konfrontálódnak és lépéseket tesznek Orbán hátralépésre kényszerítése érdekében. Orbán Viktor az általa békemissziónak nevezett, de sokak szerint inkább diplomáciai ámokfutásnak minősülő akcióját azt követően kezdte meg, hogy Magyarország vette át az Európai Unió soros elnökségét 2024. július 1-től.

A Fidesz a választások után eredetileg a Meloni-vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához akart csatlakozni, de az olasz kormányfő elutasította a kérésüket, miután több képviselő is jelezte, hogy Orbán oroszbarátsága miatt nem látják szívesen a pártot. Kocsis Máté bejelentette, hogy a Fidesz valójában nem is akar csatlakozni az ECR-hez, miután felvették a szélsőséges AUR-t is a frakcióba. Így jött létre az Orbán által kezdeményezett új jobboldali pártcsalád, a Patrióták Európáért.

A pártcsaládhoz a héten csatlakozott a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és Matteo Salvini Ligája is. Meloni szerint pártja minden békekezdeményezésben Ukrajnát fogja támogatni, és hangsúlyozta, hogy Olaszországnak és az Egyesült Államoknak szilárd kapcsolatai vannak, és ő konzervatív politikusként együttműködő lesz, bárki nyeri az amerikai elnökválasztást. Az Orbán Viktor miniszterelnök úgynevezett „békemissziójáról” készült fényképekről eltűnt az Európai Unió Tanácsa magyar soros elnökségének logója, ami a 24.hu szerint a washingtoni érkezése után történt.

Orbán Viktor békemissziójának újabb állomásaként Donald Trumppal is találkozott, aki a jövő heti republikánus elnökjelölő gyűlésen válhat a jobboldal elnökjelöltjévé. A Trump floridai, Mar-a-Lago nevű rezidenciáján tett látogatás képén már csak Orbán Viktor saját logója szerepel, az elnökségé nem. A magyar kormányfő uniós vezetők szerint nem volt felhatalmazva arra, hogy bárhol is az Európai Unió nevében tárgyaljon, ezért is volt visszás a soros elnökségi logó használata. A logó eltűnt a békemissziós, friss posztokról, ami a kétértelmű kommunikációból adódó bonyodalmakat követően történt.

A Foreign Policy szerint Orbán Viktor a 21. századi Oroszország számára a "hasznos hülyék" egyike, akik Moszkva érdekeit képviselik olyan helyeken, mint Washington, London, Páris és Budapest. A magyar államfő, aki éppen a múlt héten vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, azonnal Moszkvába utazott, ahol a Kreml beszédtémáit ismételgette, és mindent megtett, hogy aláássa Ukrajna küzdelmét területének és szuverenitásának megőrzéséért. A Foreign Policy cikkében Krekó Péter, a Political Capital igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "Magyarország az orosz külpolitika meghosszabbítása. Jelenleg Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnök leghasznosabb idiótája" és hogy "Orbán Viktor nem Vlagyimir Putyint szereti, hanem a Nyugatot gyűlöli". A lap szerint Orbán a Nyugat hanyatlásában hisz, és politikájában Oswald Spengler nézeteit csatornázza. Az Orbán-hívő magyaroknak van egy másik sérelmük is, Trianon, amely még mindig nagyon is élénken él az ország emlékezetében. A Foreign Policy szerint Orbán Európai Uniós elnökségének mottója szó szerint „Make Europe Great Again” címet viselte, ami Trump és Orbán közötti ideológiai és taktikai együttműködést jelzi.