Földcsuszamlások sújtották Nepált: halálos áldozatok és eltűntek

Nepál különböző régióit ismét súlyos földcsuszamlások érték, amelyek több halálos áldozatot és eltűnt személyt követeltek. A június közepe óta tartó természeti katasztrófák már legalább 91 ember életét követelték.

A Bagmati tartománybeli Csitvan kerületében, Katmandutól 86 kilométerre nyugatra, két buszt sodort el a földcsuszamlás a Trisuli folyóba. A tragédia a hajnali órákban történt, amelyről Dan Bahadur Karki rendőrségi szóvivő számolt be. Az egyik busz Katmanduból Gaurba tartott, és 41 utast szállított, míg a másik Birgandzsból indult a főváros felé 24 utassal. A hatóságok a katonaságot és a rendőrséget is bevetették a 65 eltűnt utas felkutatására.

A fővárostól 150 kilométerre nyugatra, a Kaski kerületben további tíz ember vesztette életét, miután három házra földcsuszamlások zúdultak.

A közelmúltban megbukott Puspa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök, aki korábban a közösségi médián keresztül fejezte ki a katasztrófa miatti megrendültségét, és hatékony kutatási és mentési munkálatokat sürgetett a kormányszervektől, elvesztette a bizalmi szavazást a katmandui parlamentben. Ezzel véget ért az egykori maoista lázadóparancsnok húsz hónapig tartó viharos hivatali szerepvállalása, és megnyílt az út egy új kormánykoalíció megalakítása előtt a himalájai országban.

A miniszterelnöknek 138 szavazatra lett volna szüksége a 275 tagú képviselőházban hatalma megtartásához, de a jelen lévő 258 képviselő közül csak 63-an álltak ki mellette, 194-en ellene szavaztak, egy személy pedig tartózkodott.

Dahal maoistái több mint 20 évig kulcsszerepet játszottak Nepál politikájában, miután egy évtizedig tartó felkelést folytattak a kormányerők ellen, amely több mint 16 ezer emberéletet követelt. A polgárháború egy 2006-os békeszerződéssel ért véget, amely eltörölte a nepáli monarchiát, és a maoisták bekerültek a kormányba, Dahal pedig a háború utáni első miniszterelnök lett.

A nepáli kormány nehéz feladatokkal nézett szembe: egyrészt egyensúlyoznia kellett az országot kétoldalról körülvevő, egymással is rivalizáló nagyhatalmakkal, Kínával és Indiával, másrészt újra kellett indítania a nepáli gazdaságot - ezen belül a turizmust -, amely az utóbbi években meggyengült a koronavírus-világjárvány miatt.