Nyári szabadságok: fontos figyelmeztetés érkezett

Komoly gondot okozhatnak az év végéhez közeledve a ki nem adott szabadnapok, ezért a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző arra figyelmeztet, hogy a vállalatok már most kezdjék el tervezni a szabadságok kiadását.

A Trenkwalder szerint különösen fontos, hogy a nyári időszakban a munkavállalók legalább az időarányos szabadságukat megkapják, különösen azokban a szektorokban, ahol a munkaerőhiány miatt nehezebb a működés. A Munka Törvénykönyve értelmében a szabadságot – az apasági szabadságot és a szülői szabadságot kivéve – az esedékességének évében kell kiadni, kivéve az életkor alapján járó pótszabadságot, amit külön megállapodás alapján lehet átvinni a következő 12 hónapra. Ha a munkáltató ezt nem teszi meg, jogszabályt sért.

A kisebb vállalkozások számára különösen nagy terhet jelenthet az időarányos szabadság kiadása, mivel nehezebben találnak helyettesítőt a szabadságra küldött dolgozókra. Nagyobb vállalatoknál is problémát jelenthetnek az év végén "bent ragadt" szabadságok, főleg a csúcsszezonban lévő területeken, mint a kereskedelem vagy a szállítmányozás.

A munkavállalók többsége a nyári időszakot részesíti előnyben a szabadságolás szempontjából, így célszerű az éves szabadságkeretet ebben az időszakban nagyobb mértékben felhasználni.

Mikor és hogyan lehet kivenni a szabadságokat?

A munkáltató dönthet a szabadságok időpontjáról, a munkavállaló csak 7 munkanapról rendelkezhet szabadon. A többi szabadnap kiadását mindkét fél érdeke, hogy egyeztetett módon, kellő időben történő tervezéssel bonyolítsa le. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal kell közölni, a munkavállalónak pedig a szabadságra vonatkozó igényét szintén legalább tizenöt nappal előtte be kell jelentenie.

2024-től új szabály lép életbe, amely szerint a gyermekek után járó pótszabadságokat és a szülői szabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időben kell kiadni, amennyiben a munkavállaló ezt legalább 15 nappal előtte jelezte. Ha a munkavállaló az év során nem tudta felhasználni a szabadságkeretét, azt később is követelheti, pénzben azonban csak a munkaviszony megszűnése esetén váltható meg.