Fidesz együttműködési törekvései az ECR-rel és a Patrióták Európáért frakcióval

A Fidesz kifejezte az együttműködés iránti vágyát Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójával, valamint a Patrióták Európáért frakcióval, annak ellenére, hogy ezek a csoportok kritikával illették Orbán Viktor ukránellenes lépéseit.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője szerint a közeljövőben tovább erősödhet a Patrióták Európáért frakció, és hangsúlyozta, hogy a Fidesz számára fontos a stratégiai együttműködés kialakítása az ECR frakcióval. Együttműködésükkel már most is jelentős politikai erőt képviselnek az Európai Parlamentben. Az MTI tudósítása alapján Deutsch úgy véli, hogy a két frakció egyesítésével megkerülhetetlen politikai erőcsoport jöhet létre.

Azonban az együttműködési törekvéseket akadályozhatja, hogy az ECR két vezetője, az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni és a lengyel pártvezér, Jarosław Kaczyński, kritikával illették Orbán Viktor oroszbarát, illetve ukránellenes politikáját. Kaczyński különösen azért bírálta a magyar miniszterelnököt, mert állítása szerint Orbán blokkolja az ukrajnai fegyverszállítmányok miatt Lengyelországnak járó uniós kifizetéseket. Meloni pedig Orbán moszkvai útját követően éles szavakkal reagált, amikor Putyin lebombázott egy ukrajnai kórházat.

A német kormány is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek a magyar miniszterelnök uniós tanácsi elnöksége alatt tett lépéseket kritizálják. A német külügyminisztérium szerint Orbán már az elnökség első 12 napjában „sok kárt okozott”.

Orbán Viktor titokban tett látogatása Putyinhoz, és az a látszat, hogy az EU soros elnökeként tárgyal Moszkvában, tovább növelte a nyugati politikusok aggodalmait. A Bloomberg értesülései szerint hat uniós tagállam már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait. Emellett felmerült az a gyanú is, hogy Orbán közvetítő szerepet tölt be Trump és Putyin között, amit Gulyás Gergely, a magyar kormány képviselője sem cáfolt, amikor az atv.hu-nak nyilatkozott, mondván: „egyelőre még Donald Trump nem az Egyesült Államok elnöke, a kérdés időelőtti”.

Orbán és Meloni közötti kapcsolat az elmúlt hónapokban változó volt. A washingtoni NATO-csúcson készült fotók tanúsága szerint Meloni fanyar grimasszal nézett Orbán irányába, ami a két politikus közötti bonyolult viszonyt tükrözheti. Korábban úgy tűnt, hogy helyreállt a politikai szerelem, hiszen június végén Orbán Rómában látogatta meg Melonit, hogy megvitassák a magyar EU-elnökség legfontosabb kérdéseit. Azonban a választások után Meloni kikosarazta a Fideszt, amit a magyar kormánypárt úgy kommunikált, hogy ők amúgy sem akartak belépni az ECR-be, mivel az frakció felvette tagjai közé a magyarellenes román AUR pártot. Meloni híres őszinte arckifejezéseiről, amelyeket a NATO-csúcson és a júniusi G7-csúcson is megfigyelhettek a jelenlévők.

Az Európai Parlament első plenáris ülésén a Patrióták Európáért frakció, amely a Fideszt is magában foglalja, úgy tűnik, nem talál szövetségeseket a többi párt között. A szélsőjobboldali csoportot senki sem szívleli igazán, és több párt ódzkodik attól, hogy a szélsőjobb politikusainak tisztségeket adjanak. A Zöldek/EFA szóvivője, Alex Johnson szerint a szélsőjobboldaliak nem demokraták, és máshogyan kellene kezelni őket a tisztségek és feladatok elosztásánál. A szocialisták, baloldaliak és zöldek mind felemlegették, hogy politikájukban az “európai demokratákkal” szeretnének együtt dolgozni, elhatárolódva a Patriótáktól. Az ECR, amely most már nem igazán a jobboldalon, hanem inkább középen folytatja a politizálást, némileg megengedőbb volt, de a progresszívebb pártok nem értenek egyet azzal, hogy a szélsőjobb maga nem demokratikus, ezért a Patriótákról sincs értelme a demokrácia kontextusában beszélni. Egyelőre tehát kétséges, hogy Orbán európai pártcsaládja egyáltalán helyet kap-e majd a tárgyalóasztalnál a fontos európai kérdésekben, vagy a többi párt egyszerűen kiközösíti őket, és nem vesz tudomást róluk.