Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

A kutyák aranyosságának titka az evolúció során kialakult egy apró izomban rejlik, amely a szem körül helyezkedik el és az ellenállhatatlan arckifejezésért felelős.

A kutatások szerint a kutyák bájos tekintetének kulcsa a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) izom, amely a szemöldök felhúzásával nagyobb és csecsemő-szerűbb szemhatást kelt, ezáltal gondoskodó választ vált ki az emberekből. A farkasoknál ez az izom hiányzik vagy kevésbé fejlett, ami megkülönbözteti őket a háziasított kutyáktól.

Az evolúció során a kutya háziasításakor alakult ki ez az izom, hogy a kutyák jobban tudjanak kommunikálni az emberekkel. Juliane Kaminski kognitív pszichológus kutatásai alapján a kutyák által kiváltott érzelmek elősegítik az érzelmi kötődést az emberek és a kutyák között. Azok a kutyák, akik gyakrabban használják ezt a szemöldökmozgást, nagyobb eséllyel találnak gazdára.

Ezért választotta az ember a kutyát legjobb barátjául, az evolúció már gondoskodott róla, hogy ezek az állatok különösen vonzóak legyenek számunkra. A kutyák bájos tekintetének biológiai okairól és az emberekre gyakorolt hatásáról bővebben az Én Kutyám magazin cikkében olvashatnak.