A Tetthely sorozat érdekességei

A Tetthely, amely a leghosszabb ideje futó német krimisorozat, 1970 óta töretlen népszerűségnek örvend. A Tv4-en minden hétköznap este 23.00 órakor a Münster alcímet viselő széria epizódjait követhetik az érdeklődők.

A sorozatot Gunther Witte dramaturg alkotta meg, aki valós bűneseteket feldolgozó rádióműsorból merítette az ötletet. Az ARD csatorna szövetségi rendszerének köszönhetően több csapattal dolgozik, így a történetek számos német nagyvárosban, valamint Bécsben és Bernben is játszódnak. Minden városnak saját rendőrcsapata és vezető felügyelője van, akik a helyi ügyekkel foglalkoznak.

Az antológia szerkezetű sorozatban minden rész önálló epizód, de a szereplők városonként ugyanazok maradnak. Az évek során a színészek cserélődtek, olyan nevekkel, mint Walter Richter, Hansjörg Felmy, Götz George és Til Schweiger. A sorozat a gyilkossági ügyek mellett társadalmi problémákat is feldolgoz, mint például a szexuális abuzus vagy a bevándorlókkal kapcsolatos kérdések.

A Münster alcímet viselő széria két nyomozóját, Frank Thiel-t és Karl-Friedrich Boerne-t Axel Prahl és Jan Josef Liefers alakítja. A széria a szokatlan stílusával, szellemes párbeszédeivel és képregényes effektusaival tűnik ki a többi közül.

Götz George, aki Schimanski felügyelőt játszotta, a sorozat legnagyobb sztárja volt. Filmes karrierjét tizenöt évesen kezdte, és a hatvanas évek elején vált Németország kedvencévé. Schimanskiként 29 bűnesetet oldott meg, és a karakter népszerűségét kihasználva készült egy 17 részes oldalhajtás is a sorozatnak. A Schimanski-érában a sorozat durvábbá vált, és George sosem használt dublőrt a veszélyes jelenetekhez.