A Mol tiszaújvárosi műanyaghulladék kémiai újrahasznosító üzemének tervezése megkezdődött

A Mol-csoport és a Lummus Technology együttműködésének keretében elindult az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezése Tiszaújvárosban. Az üzem évi 40 000 tonna műanyaghulladék feldolgozására lesz képes, és a keletkező termékeket a Mol petrolkémiai üzemében dolgozzák majd fel.

A Mol-csoport és a Lummus Technology közötti együttműködés részeként megkezdődött a tiszaújvárosi telephelyen létrejövő új üzem tervezési szakasza. Az üzem a vegyes műanyaghulladék feldolgozására fog szolgálni, évente 40 000 tonna kapacitással, és a keletkező nagy értékű vegyipari termékeket a Mol petrolkémiai üzemében fogják tovább feldolgozni. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak az üvegházhatású gázok csökkentésére, így az üzem egy teljesen elektromos pirolízisreaktort is magában foglal, amely lehetővé teszi, hogy az egység nulla közvetlen scope 1 szintű kibocsátással működjön normál üzemmódban.

A Mol kötelezettséget vállalt arra, hogy évente közel 5 millió tonna települési szilárd hulladékot gyűjtsön be Magyarországon, és a műanyagok kémiai újrahasznosítása is ennek a kötelezettségvállalásnak részét képezi.

A Lummus Green Circle üzletága a Mol-csoport számára biztosítja a fejlett műanyaghulladék-feldolgozó technológiát, amely képes a műanyaghulladékot nagy értékű vegyipari termékekké és alapanyagokká átalakítani, ezzel elősegítve a körforgásos gazdaság megvalósulását. A Lummus a finomítói és petrolkémiai eszközök szén-dioxid-mentessé tételében, valamint a kék hidrogén és bioüzemanyagok termelésének bővítésében is segítséget nyújt.

Leon de Bruyn, a Lummus Technology elnök-vezérigazgatója szerint ez a projekt jelentős lépés az iparág körforgásának növelése felé, és erősíti a Lummus és a MOL-csoport közös elkötelezettségét a fenntartható megoldások felé.

Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a vegyipar fontos szerepet játszik a körforgásos gazdaság beindításában és az okos átmenet felgyorsításában. A pirolízis technológia alkalmazásával a Mol-csoport fontos lépést tesz a műanyagok újrahasznosítása terén, és választ ad a hulladékgazdálkodás kihívásaira. A vállalat elkötelezte magát a körforgásos gazdaság előmozdítása mellett, és ennek részeként fektetett be a közép-európai műanyaghulladék-újrahasznosításba, fenntartható vegyületeket kínálva különböző iparágak számára, beleértve az autóipart, az építőipart és a csomagolóipart is.

A Lummus pirolízis technológiája lehetővé teszi, hogy a műanyaghulladékot nagy értékű vegyi anyagokká és nyersanyagokká alakítsák át, új választ adva a hulladékgazdálkodás kihívásaira. A technológia már bizonyított, megbízható és gazdaságilag kifizetődő megoldás a globális műanyaghulladék-probléma kezelésére, amely további környezetvédelmi előnyöket kínál, így alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást szilárd koksz termelése nélkül.