Biden visszalépését követelik a demokraták

Már 19-re emelkedett azon demokrata politikusok száma, akik Joe Biden amerikai elnök visszalépését szorgalmazzák. A BBC szerint ez a szám folyamatosan nő, és Biden legutóbbi, NATO-csúcson elkövetett bakijai sem segítettek javítani a megítélésén.

A demokraták egy része szerint Biden teljesítménye a NATO-csúcson nem volt katasztrofális, de nem is olyan meggyőző, hogy változtasson az elnökkel kapcsolatos véleményeken. Jim Himes connecticuti demokrata képviselő nyíltan felszólította Bidet, hogy lépjen vissza, mondván, hogy a legerősebb jelölt, aki szembeszállhat Trump jelentette veszéllyel, már nem ő.

Eric Sorensen illinois-i képviselő is arra kérte Bidet, hogy helyezze az ország érdekeit a párté elé, mint ahogy azt 2020-ban tette. Scott Peters kaliforniai demokrata képviselő szerint a tét nagy, és vesztésre állnak.

Az USA európai szövetségesei azonban elnézőbbek Biden teljesítményével szemben. Emmanuel Macron francia elnök szerint a bakik csupán nyelvbotlások voltak, és az elnök jól teljesített. Keir Starmer, a friss munkáspárti brit miniszeltelnök is pozitívan nyilatkozott Bidenről, mondván, hogy jó formában volt a csúcstalálkozón.