2084-ig nőhet a népesség a Földön az ENSZ becslése szerint

A lakosságszám 2084-ig fog tetőzni mintegy 10,3 milliárd emberrel – ismertette csütörtökön az ENSZ a globális népességszámra vonatkozó prognózisát.

Jelenleg a Föld népessége valamivel több mint 8 milliárd fő, és az ENSZ előrejelzése szerint ez a szám évente mintegy 70 millió fővel fog növekedni, egészen 2050-ig, amikor is a növekedés jelentősen lelassul majd. A tízmilliárdos küszöböt 2061-ben érjük el, de a csúcspontot csak 2084-ben éri el a népesség, ezt követően a növekedési ütem lassulni fog.

Az ENSZ előrejelzése a jelenlegi demográfiai trendeket – születési és halálozási arányszámokat – veszi alapul, de ezek a jövőbeni jelentések és globális események hatására még változhatnak.

A jelentés kiemeli, hogy a legtöbb kontinens már most is csak csekély népességnövekedést mutat: - Európa népessége, amely jelenleg 745 millió fő, 2100-ra várhatóan 600 millióra csökken. - Ázsiában, ahol jelenleg a legtöbb ember, 4,8 milliárd él, a népesség még 30 évig fog növekedni. - Afrikában a legnagyobb a népességrobbanás várható, ahol a jelenlegi kétmilliárdról 2100-ra több mint három milliárdra emelkedik a lakosság száma.

Frank Swiaczny, a német népességkutató intézet szerint Afrikában a Szaharától délre eső térség lesz a népességnövekedés motorja, ahol jelenleg egy anyára átlagosan 4,3 gyermek jut.

Az emberiség története, a Homo sapiens megjelenésével, nagyjából 300 ezer éve kezdődött. Az egymilliárdos népességet nem sokkal az 1800-as évek után érte el az emberiség, 1928-ra pedig már kétmilliárdan voltunk a Földön. Az utóbbi száz évben a népesség rohamosan nőtt, és a hétről nyolcmilliárdra történő ugrás mindössze 11 évet vett igénybe.