Donald Sutherland és a vietnámi háború elleni mozgalom

1971-ben Donald Sutherland részt vett a vietnámi háborút lezáró GI-mozgalomban, amely a korszak egyik jelentős, de kevésbé ismert politikai mozgalma volt. Sutherland, aki kanadai állampolgár volt, nem csatlakozhatott hivatalosan a mozgalomhoz, de Jane Fonda által összehozott egy csoport híresség és civil részeként aktívan részt vett az FTA Show-ban, egy háborúellenes varietéműsorban. Az előadás címe, amely hivatalosan „Free the Army”-t jelentett, gyakran kapott egy másik, katonák által használt értelmezést, amely az angol nyelv egyik trágár szavával kezdődik. A műsort több tízezer aktív szolgálatot teljesítő katonának mutatták be az Egyesült Államokban és külföldön.

Sutherland halála után készült nekrológok gyakran említik háborúellenes aktivizmusát, de keveset mondanak az FTA Show-ról. A mozgalomról szóló dokumentumfilm, az FTA!, röviddel a bemutató után eltűnt a mozikból, amit a rendező, Francine Parker a Fehér Ház közbenjárásának tulajdonított. A film hosszú időn keresztül nem volt elérhető, csak nemrégiben vált ismét hozzáférhetővé a streamingszolgáltatókon.

Az FTA Show-ban Sutherland többféle szerepet játszott, amelyek közül sokat a dokumentumfilmben is láthatunk. A film bemutatja a csoport hawaii, Fülöp-szigeteki, okinawai és japán turnéját. Sutherland a színpadon kívül is megjelenik a filmben, ahol „kaméleonszerű” alakításával hívja fel a figyelmet a GI-mozgalomra. Az előadások és interjúk a háborúellenes hangulatot és a katonák elégedetlenségét dokumentálják.

Az FTA Show politikai és történelmi jelentőségét Sutherland részvétele is erősíti. Az előadás kezdetben csak szórakoztatásnak indult, de később a vietnámi háború mellett az imperializmust, militarizmust, szexizmust, rasszizmust és a társadalmi szerkezetet is kritizálta. Az előadások során a fekete szolgálati tagok tapasztalataira, a nők helyzetére és a háborúból profitálókra is rávilágítottak.

Sutherland végig kitartott az FTA Show mellett, annak ellenére, hogy a kezdeti siker után sokan elhagyták a csoportot. Lehet, hogy a Fondához fűződő kapcsolata vagy a szerep iránti elkötelezettsége tartotta benne. Az FTA-ban való részvétele a szolidaritás egy olyan megnyilvánulása volt, amely a figyelmet másokra irányította, és amely a társadalmi változásokat is elősegítette.