Debreceni repülőtéri forgalom átirányítása Budapestre

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér technikai okokból előreláthatólag egy hétre bezár, így a Budapest Airport veszi át a járatok és utasok kezelését.

  1. július 12-én, csütörtök este a Debreceni Nemzetközi Repülőtér egyik futópályáján talált hiba miatt a repülőtér működését felfüggesztik, ami a Budapest Airportra tereli át az utasforgalmat. A hőség következtében egymásnak feszült és megsérült két betontábla a debreceni kifutón, ami várhatóan vasárnapig tartó bezárást eredményez. Az érintett utasok a légitársaságuktól kapnak tájékoztatást a járatuk sorsáról, hogy azt átirányítják-e Budapestre, vagy törlik.

A Budapest Airport, amely a nyári csúcsidőszakban átlagosan napi 55 ezer utast kezel, felkészült a debreceni járatok átvételére. Az átirányítás miatt a budapesti légikikötő utasforgalma akár a napi 55 ezer főt is meghaladhatja, és a repülőtér-üzemeltető az esetleges hosszabb késések miatt a terminálon várakozó és arra jogosult utasokat a hónap elején létesített segítőpontokon látja el. Az utasokat arra kérik, hogy lehetőség szerint egyedül érkezzenek a terminálokba, és ha már rendelkeznek beszállókártyával és csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a biztonsági ellenőrzés felé vegyék az irányt. A repülőtér munkatársai segítik az utasáramlást, és a kisgyermekkel utazókat előnyben részesítik a sorban.

A légtér telítettsége miatt Európa-szerte, így Budapesten is, jelentős járatkésésekkel és törlésekkel kell számolni. A Budapest Airport kiemelt figyelmet fordít az utasok kényelmére, dedikált várakozóterületeket jelölt ki, és szükség esetén ellátást biztosít. A hőségriadóra tekintettel ingyenes ásványvizet osztanak, és ivókutak állnak rendelkezésre a palackok újratöltéséhez, a zónákon kívül is biztosítva a várakozóknak ivóvizet.

Június elején lett hivatalos, hogy a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető Vinci 20 százalékot birtokol. A vételár 3,1 milliárd euró, plusz 1,44 milliárd eurónyi hitel, ami közel 1400 milliárd forintnyi befektetés a magyar költségvetésből. Magyar részről a legjobb NER-káderek kerültek a reptér igazgatóságába.

A Wizz Air a Debrecenből induló és érkező összes érintett járatát Budapestre irányítja át, és buszok segítségével juttatja el az utasokat Debrecenből a fővárosba, illetve a visszaérkező, ezt igénylő utasokat Budapestről szintén buszokkal szállítják Debrecenbe. A légitársaság lehetséges menetrendi változásokra is figyelmeztetett, így például az eredetileg péntek reggel Debrecenből induló, majd Budapestre áthelyezett Lárnakába repülő járat péntek este száll fel.

Az intézkedés július 14. vasárnapig 17 menetrend szerinti és charter járatot, és körülbelül 2-2500 utast érint. Hosszabbítás esetén július 16-ig a zárás 26 induló és érkező járatot, illetve körülbelül 3-3300 utast érint a reptér szerint. Az érintett utasoknak azt tanácsolják, hogy közvetlenül érdeklődjenek az adott járatot indító légitársaság, vagy utazási iroda munkatársainál.