A Citi pozitív meglepetést okozott, de a költségek növekedése árnyalja a képet

A Citi bank a várakozásoknak megfelelő bevételt, és azt meghaladó egy részvényre jutó eredményt jelentett, ami a gyorsjelentés után 2 százalékos árfolyamnövekedést eredményezett, bár a költségek növekedése árnyalja a banki szektor képét.

Az amerikai nagybank a 2021-es második negyedévre vonatkozóan 20,1 milliárd dolláros bevételt ért el, ami pontosan megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) azonban 1,52 dollár volt, ami közel 9 százalékkal haladta meg a piaci előrejelzéseket. A Citigroup bevételei 20 milliárd dollár fölé emelkedtek, a nettó nyereség 10 százalékkal pattant, 3,22 milliárd dollárra, ez magasabb lett az elemzői várakozásoknál.

A Citigroup negyedéves eredményei összehasonlítva a várakozásokkal a következőképpen alakultak: a bevétel 20,1 milliárd dollár lett a várt 20,1 milliárd dollárral szemben, ami 0,2 százalékos növekedést jelent. Az EPS 1,52 dollár volt a várt 1,4 dollárral szemben, ami 8,6 százalékos emelkedést mutat. Az előző év azonos időszakához képest a bevétel 3,4 százalékkal, az EPS pedig 14,3 százalékkal nőtt.

A részletes eredményeket követően a Citi részvényei a gyorsjelentés utáni percekben 2 százalékos pluszba ugrottak, ami jelzi a befektetők pozitív fogadtatását. Azonban a költségek növekedése általános jelenség a banki szektorban, ami aggodalomra ad okot. A Wells Fargo például arról számolt be, hogy működési költségei az év egészében 54 milliárd dollárt tehetnek majd ki.

A jelentési szezonban a JPMorgan és a Wells Fargo is jelentős bevételekről számoltak be, de a költségek kontroll alatt tartása kihívást jelentett számukra. A JPMorgan összesített bevételei 20 százalékkal emelkedve megközelítették az 51 milliárd dollárt, míg a Wells Fargo nettó kamateredménye 9 százalékkal esett vissza a tavalyi bázisidőszakhoz képest.