Űrhajósok rekedtek az űrben a Boeing hibás űrhajója miatt

Butch Wilmore és Sunta Williams űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson ragadtak, miután a Boeing Starliner űrhajójuk technikai problémákkal küzdött, és a tervezettnél hosszabb ideig kell az űrben maradniuk.

Butch Wilmore és Sunta Williams űrhajósok szerint a Boeing Starliner űrhajója jól működött, amíg kézi vezérlésről automata üzemmódra váltottak. A hélium szivárgása ellenére június 5-én elindították az űrhajót az ISS felé, de azóta több technikai probléma is felmerült, és a visszatérésüket többször elhalasztották, majd határozatlan időre eltolták.

A két asztronauta beszámolt arról, hogy az űrbe érkezés után, még az ISS-hez való dokkolás előtt, átvették az űrhajó irányítását tesztek elvégzésére. Minden rendben ment, de másnap, amikor visszakapcsolták az automata üzemmódra, elveszítettek először egy, majd egy újabb hajtóművet, ami megváltoztatta a tolóerőt és az irányítást. A problémák elhárítását a földi irányítás vette át, miközben az űrhajósok még egy órán át kézi irányítással vezették a Starlinert.

Wilmore szerint ettől kezdve érezhető volt, hogy a tolóerő már nem megfelelő, de annak okát nem tudták megállapítani. Ennek ellenére a Starliner precízen dokkolt az ISS-hez, ami kritikus manőver, hiszen minden apró hiba végzetes lehet. A tervezett egyhetes küldetésük június 5-e óta tart, így már több mint egy hónapja az űrben vannak.

Williams és Wilmore ellenére élvezik az űrben töltött időt, és jól érzik magukat. A NASA mérnökei jelenleg azon dolgoznak, hogy biztonságosan visszatérhessenek a Földre.