A NAV informatikai hibája miatt ismét elhalasztották a bevallási határidőt

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) jelzése alapján 2024. július 11-én estétől nem lehetett a NAV-nak bevallást küldeni az általános nyomtatványkitöltőből, az időbélyeg lekérdezési hiba miatt. Emiatt a járulékbevallások határidejét hétfőre, július 15-re tolódott.

Július 11-én este óta fennálló üzemzavar következtében a járulékbevallásokat nem lehetett elektronikusan benyújtani, ami a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének tagjaitól érkező jelzések alapján derült ki. Az üzemzavar éjfélig nem tette ki a 4 órát, de aztán folytatódott és július 12-én hajnalban beállt a 4 órás folyamatos üzemzavar. Ezért a hatóság döntése értelmében a bevallások benyújtási határidejét hétfőig meghosszabbították.

Az üzemzavar további következményeként az adóigazolások esetében is problémák adódtak. Például a július 12-ére kiállított adóigazolásoknál nem lehetett aznapi hiányzó bevallást rögzíteni. Az MKOE közleménye szerint azonban az adófizetési határidőket az ilyen jellegű üzemzavarok nem érintik.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke hozzátette, hogy az MKOE folyamatosan nyomon követi a NAV informatikai problémáit.