Benjamin Franklin és a londoni csontok rejtélye

Benjamin Franklin neve nem csak az amerikai történelem egyik meghatározó alakjaként, hanem egy furcsa eset kapcsán is ismertté vált, amikor emberi maradványokat találtak londoni házában.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyjáról, a villámhárító feltalálójáról 1998-ban terjedt el a hír, hogy sorozatgyilkos lett volna, de ez a feltételezés hamisnak bizonyult. Franklin londoni házában valóban számos emberi csontot találtak, de ezek a leletek egy másik magyarázattal rendelkeznek.

Franklin 1757 és 1762, majd 1764 és 1772 között élt a Trafalgar tér közelében található házban. A ház felújítása során, amelyet a Benjamin Franklin Ház múzeum és oktatási központ létrehozásához végeztek, a szakemberek 15 különböző ember maradványait tárták fel a kertben. A csontok kora mintegy 250 év volt, tehát Franklin londoni tartózkodásának idejéből származtak.

A házban és annak kertjében talált emberi maradványok valójában egy anatómus, dr. William Henson munkájának eredményei voltak. Henson, aki a Királyi Természettudományos Társaság, a Royal Society Copley-érmével is kitüntetett orvos volt, egy anatómiai teátrumot is üzemeltetett a Craven Streeten, ahol boncolási bemutatókat tartott. A korabeli törvények értelmében csak a kivégzett bűnözők testét használhatták fel tudományos célokra, így a szükséges tetemek beszerzése nem volt egyszerű feladat.

A 750 ezres lakosságú, járványoktól és magas halálozási rátától sújtott Londonban a hullatolvajok gyakran lopkodtak holttesteket, amelyeket aztán az orvosoknak adtak el. Henson is így juthatott holttestekhez, amelyeket a bemutatók után a ház kertjében temetett el. Azonban 1772 és 1774 között egy tragikus esemény vetett véget Henson tevékenységének: boncolás közben megvágta magát, és vérmérgezésben elhunyt.

: BBC History magazin