Hogy szerethetem a hazámat, ha egyszer ő nem szeret engem?

Alig kezdődött el a július és már javában zajlanak az események. Orbán Viktor Magyarország nevében átvette az Európai Unió soros elnökséget, Brüsszel elfoglalva. A magyar miniszterelnök összeállva a szélsőjobboldali osztrák és cseh pártokkal Patrióta kiáltványt fogalmazott meg és írt alá, amelyben kijelentik: „Visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja. Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa.”

A családom külföldről származik, az anyám vonalán svábok, az apám vonalán németek és osztrákok voltak az őseim, amíg a dédapám nem döntött úgy, hogy magyar lesz. Pénzt, fegyvert, paripát nem sajnálva, örökbefogadtatta magát egy magyar katonatársával, és így váltunk magyarokká. Több, mint száz évvel később, én, dédapám dédunokája, a 2022-es választások eredményén annyira megsértődtem az országra, hogy elköltöztem Bécsbe. Pénzt, fegyvert, paripát nem sajnálva, vittem az egész családot, mert nem akartam az lenni, aki nem ismeri fel idejében, hogy mikor kell lelépni.

Azt gondoltam, hogy az országváltás könnyen fog menni, de aztán a bécsi élet apró részletei kezdtek magyar megfelelőkhöz kötődni. A magyar hírportálokat olvasva képben akartam maradni, és visszaigazolást kerestem, hogy jól döntöttem. Idővel azonban titokban elkezdett hiányozni Budapest, a széthugyozott utcák, a pultosok, a zebrán átengedés izgalma. Mikor a bécsi LIDL húspultjánál "ungarische salami"-t láttam, honvágyam támadt.

Hogyan hiányozhat egy olyan haza, ami listákra tesz, kirekeszt, szegregál, ahol nincs működő oktatási rendszer, nincs jövőkép? Ahol a kultúra, a tudományos és egyetemi autonómia beszántva. Aztán visszaköltöztem, magánéleti okok miatt, de be kellett vallanom magamnak, hogy hiányzott a haza. Mikor hazaköltözve ismerőseimmel találkoztam, és megkérdezték, hogy milyen újra itthon, csak félve mertem azt mondani, hogy jó.

Rájöttem, hogy az én patriotizmusom az, hogy meg merek fogalmazni kritikát a hazámmal szemben, hogy merek belőle viccet csinálni. Imádom a nyelvet, a humort, Budapestet, a budai hegyeket. Orbán Viktor szerint az európai ember három dolgot akar: békét, rendet, fejlődést. Én, mint friss patrióta, három dolgot szeretnék: ne toljuk egymást az autópályán, ne beszélgessenek a pultosok, ha sor áll, és ne hugyozzunk az utcán.

A Telexen mostantól minden héten egy-egy szerző jelentkezik véleménycikkével. Az induló négyes: Babarczy Eszter író, eszmetörténész, Rainer-Micsinyei Nóra színész, humorista, Szél Dávid pszichológus és Vonnák Diána kulturális antropológus és író. Nem feltétlenül értenek mindenben egyet, és előfordulhat, hogy a szerkesztőség álláspontját sem tükrözik, de épp ez a lényeg, hogy lehetőséget adjunk eltérő álláspontok és szokatlan gondolatok bemutatására.