Hilarion metropolita nyugdíjazása napirenden az orosz ortodox egyházban

Július 19-én kerülhet sor Hilarion metropolita esetleges nyugdíjazásának tárgyalására az orosz ortodox egyház Szent Szinódusának ülésén, ahol a magyarországi ügye lehet a központi téma.

A voronyezsi Kultura VRN portál értesülései szerint a Szent Szinódus ülésén napirendre kerülhet Hilarion metropolita, azaz Grigorij Alfejev magyarországi ügye. A metropolitát szexuális zaklatással vádolja volt személyi szolgája, Georgij Szuzuki, aki több kompromittáló hang- és videófelvételt is készített róla. Ezen felvételek között található olyan is, amelyen Hilarion arról beszél, hogy drága óráit fontos embereknek, mint például Orbán Viktor miniszterelnöknek szánja ajándékként.

A metropolita magyarországi kapcsolatai is szóba kerülhetnek, hiszen három hónapon belül magyar állampolgárságot kapott, és érintett volt az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításának ügyében is.

A botrány már az orosz sajtó figyelmét is felkeltette, és a voronyezsi portál szerint többen úgy vélik, hogy ez a helyzet súlyos károkat okozhat az Orosz Ortodox Egyháznak. Azonban egyelőre nem ismert, hogy a Szinódus és Kirill pátriárka miként fog dönteni az ügyben.

Hilarion magyarországi tevékenysége során ingatlant is vásárolt, méghozzá a vácdukai kastélyt. A botrány kirobbanása óta nem látták a környéken, de a helyiek a kastélyban nagyvilági életet élő rejtélyes egyházi méltóságról számoltak be. A metropolita, polgári nevén Grigorij Alfejev 2009 óta vezette az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályát, és Putyin hű kiszolgálójának, Kirill pátriárkának a jobbkeze volt, őt tartották az idősödő főpap lehetséges utódjának. 2022-ben azonban áthelyezték Budapestre, ahol felfogadott ministránsnak egy 18 éves orosz–japán fiút, akit szexuálisan molesztált. 2024 elején a fiú megszökött Hilarion néhány értékes tárgyával, és visszatért Japánba. Őt azóta is körözik.

Alfejev magyar állampolgárságáról Gulyás Gergelyt is megkérdeztük a legutóbbi kormányinfón, de nem kaptunk választ. „Bárki, aki Magyarországon állampolgárságot kap, a lehető legalaposabb nemzetbiztonsági átvilágításon esik át” – mondta a Miniszterelnökség-miniszter.