Az önkiszolgáló kasszák térhódítása Magyarországon

A magyar lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben az önkiszolgáló kasszákat a hagyományos pénztárokkal szemben, különösen a fiatalabb generációk körében népszerű ez a fizetési mód. Az Impetus Research által 2024 áprilisában végzett felmérés szerint a 18-69 éves korosztály 85%-a már használt önkiszolgáló kasszát, és 37% kifejezetten ezt a módszert részesíti előnyben a boltokban.

A fiatalabbak, különösen a 40 év alattiak, 90%-ban használják az önkiszolgáló kasszákat, míg az idősebb korosztályokban ez az arány csökken: 50 év felett már csak 77%. Az önkiszolgáló kasszák használatát az iskolai végzettség is befolyásolja: a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül többen részesítik előnyben ezt a fizetési módot az alapfokú végzettségűekhez képest.

A felhasználók szerint az önkiszolgáló kasszák előnyei közé tartozik a gyorsabb és kényelmesebb vásárlás, a rövidebb sorok, valamint az, hogy a termékek berögzítése saját tempóban történhet. Az önkiszolgáló kasszák leginkább az élelmiszerboltokban terjedtek el, ahol a lakosság 80%-a használja őket, de más áruházakban is egyre gyakoribbak.

A felmérés szerint a lakosság 76%-a találja könnyűnek az önkiszolgáló kasszák használatát, és a gyakori használók, valamint a fiatalabbak nagyobb arányban érzik ezt könnyűnek. Az önkiszolgáló kasszánál történő fizetésnél a vásárlók kétharmada bankkártyát használ, és ha választhatnának, a megkérdezettek többsége a bankkártyás fizetést részesítené előnyben.

Schauermann Péter, az Impetus Research üzletfejlesztési vezetője szerint a magyar lakosság jelentős része nemcsak elfogadta, hanem igényli is az önkiszolgáló fizetést, ami ösztönzőleg hathat a kasszák számának bővítésére. A fiatalabb generációk nyitottsága és az elektronikus fizetési módok preferálása előrevetíti az önkiszolgáló kasszák további térnyerését a jövőben.