EU klímavédelmi kereszteshadjáratot indít

Az Európai Unió erős nyomást fog gyakorolni a világ országaira az idei COP29 klímacsúcson, hogy tartsák be a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásra tett ígéreteiket, egy Reuters által ismertetett tárgyalási álláspont tervezet szerint.

Az ENSZ idei klímacsúcsát novemberben rendezik meg Bakuban, Azerbajdzsánban, ahol a finanszírozás lesz a középpontban, különös tekintettel a szegényebb országok éghajlatváltozás elleni küzdelemben való támogatására. Az Európai Unióra, mint jelentős gazdasági blokkra, nagy nyomás nehezedik, hogy növelje a támogatásokat ezeknek az országoknak.

A Reuters által megszerzett tervezetből kiderül, hogy az EU egy új globális célkitűzés megállapítását reméli a klímaváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Emellett a dokumentum arra szólítja fel az országokat, hogy jelentősen fokozzák kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiket és tartsák be a dubaji COP28 csúcstalálkozón kötött megállapodást, amely a fosszilis tüzelőanyagok használatának leállítását írja elő.

Az EU által támogatott tervezet szerint minden országnak új nemzeti éghajlat-változási kötelezettségvállalásokat kell kidolgoznia, amelyek összhangban állnak a 1,5°C-os globális felmelegedési céllal és a Dubaiban elfogadott energiaátalakítási célokkal. Ezek a kötelezettségvállalások magukban foglalják a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetését, a megújuló energiaforrások kapacitásának megháromszorozását, valamint az energiahatékonyság éves növekedésének megduplázását 2030-ig. Az országoknak 2025 elejéig kell ezeket az új vállalásokat benyújtaniuk az ENSZ-hez.

Az ENSZ előkészítő éghajlat-változási tárgyalásain az elmúlt hónapban kevés előrelépés történt a fosszilis tüzelőanyagokról való átállással kapcsolatos vállalások betartatása terén. Az EU a Bakuban megrendezésre kerülő találkozón arra fog törekedni, hogy más nagy gazdaságok, mint például Kína is hozzájáruljanak az ENSZ éghajlat-politikai finanszírozási céljaihoz.