Apex, az artrózisos sztegoszaurusz csontváza hamarosan kalapács alá kerül New Yorkban

New Yorkban, a Sotheby's aukciósház közelgő eseményén kerül elárverezésre egy majdnem teljesen épen maradt, 161 millió éves sztegoszaurusz csontváz, melyet Apexnek neveztek el.

A következő héten kerül sor a New York-i Sotheby's által meghirdetett aukcióra, ahol a 3,3 méter magas és 8,2 méter hosszú, Apex névre keresztelt sztegoszaurusz csontváz új gazdára találhat. A leletet 2022 májusában fedezték fel a coloradói Dinosaur település közelében, és a teljes csontvázat 2023 októberéig sikerült kiásni.

A sztegoszauruszok a hátukon lévő csonttarajokról és a faroktüskéikről váltak ismertté, és bár ezeket a tüskéket harci célokra használták, az Apexen nem láthatók harci sérülések jelei. Azonban az ízületi porckopásra utaló nyomok arra engednek következtetni, hogy az állat hosszú életet élt.

Cassandra Hatton, az aukciósház tudományos és tömegkultúrával foglalkozó részlegének vezetője szerint Apexet halála után a "gyakori halálpózban", a teste alá szorított farokkal találták meg. A csontvázat július 17-én fogják elárverezni, és a becslések szerint az ára 4-6 millió dollár, azaz körülbelül 1,5-2,2 milliárd forint között mozoghat.

Hatton kiemelte, hogy Apex egy rendkívül ritka lelet, hiszen ilyen jó állapotban lévő sztegoszaurusz csontvázat még nem kínáltak fel árverésre, így kíváncsian várják, hogy végül mennyiért talál majd gazdára.