Kötvénypiaci fordulat az inflációs adatok és a kamatvárakozások tükrében

Az amerikai kötvénypiac jelentős változásokon megy keresztül, a kétéves kincstárjegyek hozamának csökkenése és a kamatcsökkentési várakozások erősödése jelzi a befektetői hangulat változását.

Az amerikai kincstárjegyek piacán a kétéves kötvények hozama március óta nem látott mélypontra süllyedt, ami a befektetők inflációs várakozásainak enyhülésére utal. A hozamcsökkenés hátterében az áll, hogy a piaci szereplők Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének megjegyzései és az inflációs adatok alapján idén három kamatcsökkentésre számítanak a Fed részéről.

A héten a kétéves kincstárjegyek hozama 12 bázisponttal 4,48%-ra mérséklődött, ami a júniusi fogyasztói árindex (CPI) adatainak közzétételét követő kötvénypiaci rallyval áll összefüggésben. Ezek az adatok az általános árak csökkenését jelezték, ami pozitív hatással volt az állampapírok piacára.

A Bloomberg US Treasury Index idén 0,3%-os emelkedést mutat, ezzel ellensúlyozva az áprilisban tapasztalt 3,4%-os veszteséget. John Madziyire, a Vanguard vezető portfóliómenedzsere szerint ez a fordulat a kimaradástól való félelem (FOMO) és az a meggyőződés kombinációjából ered, hogy a piaci ciklus az alacsonyabb hozamok felé halad.

A kamatcsereügyletek adatai alapján a kereskedők szinte teljes mértékben beárazták a szeptemberi ülésre várható negyedpontos kamatcsökkentést, és az év hátralévő részében további két csökkentésre számítanak. Néhány piaci szereplő még egy fél százalékpontos kamatcsökkentés lehetőségét sem zárja ki a szeptemberi ülés kapcsán.