Kétszáz éves csatában kilőtt golyókra bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájából származó lövedékeket fedeztek fel Massachusetts állam Concord nevű városában, a Heritage Daily beszámolója szerint.

Az 1775. április 19-én kezdődött ütközet során a Concord-folyó felett álló Északi hídnál dördült el az a lövés, amelyet Ralph Waldo Emerson amerikai költő szavaival élve „az egész világ hallott”. A kutatók az említett hídnál öt darab 19. századi golyót tártak fel, amelyeket valószínűleg amerikai katonák lőttek ki brit ellenségeikre.

A leletek helyszínéből adódóan a szakértők úgy vélik, hogy a golyókat ott találták meg, ahol a történelmi feljegyzések szerint az Egyesült Királyság csapatai összpontosultak, hogy megakadályozzák a felkelők átkelését a Concord-folyón. Ez a kísérlet azonban kudarcba fulladt, és a brit erőknek később Bostonba kellett visszavonulniuk, ami az amerikai történelem egyik meghatározó eseményévé vált.

Jarrad Fuoss, történelmi fegyverekkel foglalkozó szakértő, a 250 éves muskétagolyók felfedezését hihetetlennek tartja, és úgy véli, hogy ezek a leletek kollektívan azon lövések részét képezik, amelyek globális hatású változást indítottak el.