Alec Baldwin tárgyalása: a fegyvergyártó szerint a ravaszt meg kellett húzni

Szerdán kezdődött meg Új-Mexikóban Alec Baldwin tárgyalása, ahol a Halyna Hutchins operatőr halálához vezető események kapcsán a vád és a védelem eltérő álláspontot képvisel. Baldwin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával indult eljárás, miután 2021-ben a Rust című film forgatásán egy fegyver elsülése következtében Hutchins életét vesztette, és a lövés megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát is. A színész akár 18 hónap börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A 42 éves operatőr halála után kiderült, hogy a film fegyverszakértője, Hannah Gutierrez-Reed véletlenül összekeverte a vaktöltényeket az otthonról hozott éles lőszerrel. Baldwin azt állítja, hogy ő nem húzta meg a ravaszt, amikor a fegyver elsült, és ártatlannak vallja magát.

A védelem szerint Baldwin csupán a munkáját végezte, és a fegyverek biztonságára a stábtagokra bízta magát. Az ügyészség viszont úgy véli, hogy a színész figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat egy alacsony költségvetésű és tapasztalatlan szereplőgárdával dolgozó forgatáson.

A bíróság csütörtökön Alessandro Pietta, az olaszországi Pietta fegyvergyár képviselőjének tanúvallomását hallgatta meg, aki kijelentette, hogy a fegyver nem sülhetett el anélkül, hogy a ravaszt meg kellett volna húzni. Baldwin vallomása szerint bár a kakast felhúzta, a ravaszt nem ő húzta meg, és a fegyver magától sült el. Az FBI és független törvényszéki szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a fegyver nem sülhetett el a ravasz meghúzása nélkül, amit Pietta is megerősített. Baldwin tárgyalása július 19-ig tart.

Az ügyész, Kari Morrissey a második tárgyalási napon cáfolta a védelem állítását, miszerint Baldwin mélyen megrendült a tragédia után. Egy telefonbeszélgetésre hivatkozva, amelyet a színész a feleségével folytatott a baleset után, Morrissey szerint Baldwin arra biztatta feleségét, hogy utazzon a gyerekeikkel Új-Mexikóba és „érezzék jól magukat”, ami ellentmond a védelem állításának.

Tanúként meghallgatták a Santa Fe megyei seriff egykori helyettesét, Nicholas LeFleurt, és az esküdtszéknek bemutatták az aznap viselt testkamerájáról készült megrázó felvételeket, amelyen Hutchins a kórházba szállítás közben látható, testéből csövek jönnek ki, miközben az orvosi csapat az életéért küzd. Baldwin fájdalmas tekintettel nézte a felvételt, amely mélyen megrázta az esküdteket.

Az ügy során a tervek szerint nyolc napig mutatják be a felek bizonyítékokat és hallgatják meg a tanúkat, majd az ügyész és a védő beszéde után az esküdtszék visszavonul döntést hozni. Ekkor dől el, hogy Alec Baldwin elkerülheti-e a kiszabható másfél éves börtönbüntetést.