Akár 200 millió forint támogatás kistermelőknek

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című pályázatot, amely révén a hazai élelmiszert előállító vállalkozások akár 200 millió forint támogatást is kaphatnak.

Az Agrárminisztérium által meghirdetett felhívás célja, hogy támogassa a feldolgozóüzemeket és kistermelőket az élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásaikban. A támogatási kérelmek benyújtására egy hónap múlva, augusztus 13. és augusztus 26. között nyílik meg a lehetőség. A pályázatokat többek között épületek kialakítására és felújítására, új eszközök és gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, valamint energetikai korszerűsítésekre lehet benyújtani. A támogatás kiterjed az élelmiszer-, bor-, takarmány előállítására, mézkiszerelésre és gyapjúfeldolgozásra is.

A kistermelők számára a támogatási intenzitás alap mértéke 50 százalék, de bizonyos esetekben ez 70 százalékig emelkedhet. A támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 50 millió forintig előleg is igényelhető a projektekhez. A minisztérium azon hazai kistermelőket célozza meg a pályázattal, akik képesek a piaci keresletre alapozott fejlesztéseket megvalósítani, magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását és versenyképesebb termelési, valamint termékstruktúra kialakítását célzó fejlesztéseket terveznek.

A pályázat részletes leírása, tájékoztató anyagai és mellékletei az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu oldalon érhetők el.