A siket közösség és a koncertélmények

A siket és nagyothalló emberek számára is fontos, hogy részt vehessenek a zenei élményekben, mint például a koncerteken. Ezt a lehetőséget jelnyelvi tolmácsok biztosítják, akik a zenét és a szövegeket jelnyelvre fordítják, így hozzáférhetővé téve a hallássérültek számára is.

2017-ben vált ismertté Holly Maniatty, aki jelnyelvi tolmácsként többek között Eminem koncertjén is feltűnt. Justina Miles hasonlóan vált híressé, amikor Rihanna 2023-as Super Bowl-os műsorát jelelte végig. Magyarországon a Coldplay júniusi koncertjén magyar jelnyelvet használtak, és a koncertsorozatukon is helyi jelnyelvi tolmácsok dolgoztak, akik korábban már több magyar előadó, például Beton.Hofi és Krúbi koncertjein is jeleltek.

A jelnyelvi tolmácsok munkája nem csupán a koncertekre korlátozódik, hanem az ügyintézéstől az oktatásig számos területen segítik a kommunikációt. A jelnyelv nem egyszerű "mutogatás", hanem önálló nyelvek, amelyek országonként eltérőek lehetnek.

A jelnyelvi tolmácsok között is vannak, akik különböző zenei műfajokra specializálódtak. Szarvas Gabriella például a hiphop műfajban jelelt már, míg Rimóczi Erika és Józsa Kata inkább az alternatív zenéhez kötődnek. A tolmácsoknak gyakran kell szembenézniük azzal a kihívással, hogy a dalszövegekben szereplő szójátékokat és képeket hogyan adaptálják jelnyelvre.

A siket közösség tagjai gyakran használnak hallássegítő eszközöket, amelyekkel sokféle hangot hallanak, így a koncertek tolmácsolása még azok számára is hasznos, akik a zenét hallás útján érzékelik. A zenei események összekovácsolják a siket közösséget, és a tolmácsok segítségével a koncertek közvetlen élménye is elérhetővé válik számukra.

A koncerttolmácsolás terén az áttörést a 2018-as EFOTT fesztivál hozta, ahol a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére váltak rendszeressé a jelelt koncertek. Azóta több magyar előadó koncertjét is jelelték, és a tolmácsok csapata a jövőben is jelen lesz a fesztiválon.

A siket közösség tagjai gyakran szembesülnek azzal a tévhittel, hogy nem hallhatnak zenét, pedig a hallássegítő eszközök fejlődésével egyre több hang válik számukra érzékelhetővé. A koncertek tolmácsolása segít abban, hogy a dalszövegeket és a közönséghez intézett beszédeket is megértsék.

A siket közösség tagjai gyakran találkoznak a média pontatlanságával és a téves kifejezésekkel, amelyek tovább erősítik a körülöttük kialakult tévhiteket. Mázló Tímea, Magyarország első siket színésznője, szeretné, ha a siket jelnyelvi tolmácsolás is alapvető szolgáltatás lenne, és több siket tolmács állna ki a közösség tagjai előtt.

A jelnyelvi tolmácsok munkája tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a siket és nagyothalló közösség tagjai is részesei lehessenek a koncertélményeknek, és a zenei életnek. Az ilyen típusú tolmácsolás terjedése és elfogadása még korai szakaszban van, és sok esetben a támogatásoktól függ.