A magyar kormánypropaganda és az orosz dezinformációk

A magyar kormánypropaganda orosz szakértőként hivatkozott arra az emberre, aki szerint nem kell mentegetőzni a lebombázott gyerekkórház miatt.

Andrej Perla, a Cargrad médiafelület munkatársa, a július 8-ai támadás kapcsán írt cikkében azt állította, hogy a háborúban nincsenek emberek az ellenséges oldalon, és a rakétáik nem ölnek embereket. Ez a támadás során több ukrán várost érintett, köztük Kijevet, ahol az Ohmatdit gyerekkórház is találatot kapott, halálos áldozatokkal és sérültekkel, köztük gyerekekkel. Az orosz propaganda dezinformációkat terjeszt az esetről, tagadva, hogy az orosz hadsereg indította volna a támadást. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerint egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be a kórház közelében.

Perla írásában azt sugallja, hogy az orosz propaganda szerint nem harcolnak gyerekekkel, és a Nyugat hazudik, mint ahogy Bucsa esetében és a gyermekek Oroszországba történő "deportálásáról" is hazudott. Azt is hozzáteszi, hogy nem kell mentegetőzni a gyermekkórház találata miatt, hanem az ukránoknak meg kellene adniuk magukat.

A magyar kormánysajtóban Perlát "politikai elemzőként", "szakértőként" szemlézték, és a magyar kormánypropaganda-oldalak a támadás napján inkább az esetleges kérdésekre helyezték a hangsúlyt, mintsem arra, hogy az orosz hadsereg támadta meg Ukrajnát. A köztévében Horváth Tamás, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője a kijevi gyermekkórház támadásának szándékosságát kizártnak tartotta, és a támadás megrendezettségéről értekezett. Bayer Zsolt hasonlóan kérdőjelezte meg, hogy miért támadta volna meg Moszkva a kijevi gyerekkórházat.

A Cargradot, amelyet a Youtube letiltott a gyűlöletbeszéd-áradat miatt, és amelyet az EU is szankcionált, a putyini propaganda egyik fontos eszközeként ismerik. A tulajdonos, Konsztantin Malofejev, egy vallásos oligarcha, aki a Családok Világkongresszusa nevű látszatrendezvény egyik fő finanszírozója volt, amelyet a magyar kormány is támogatott. A Cargrad főszerkesztője korábban az az Alekszandr Dugin volt, aki szerint a mostani háborúban a szent Oroszország küzd az Antikrisztus ellen. A portál jelenlegi főszerkesztője, Konsztantyin Malofejev pedig a legutóbbi jegyzetében arról ír, hogy a migrációs problémát a hadseregbe való besorozással lehetne orvosolni.

A lap egyébként is a putyini rendszer legszélsőségesebb támogatóinak biztosít megjelenési lehetőséget, az uszítás mindenféle skálája találkozik itt a hóbortig tolt háborús propagandával. Andrej Perla egy duginista propagandaoldal szerzője, és a most megjelent írásával gondosan elhiteltelenített minden orosz, illetve oroszpárti megszólalást a kijevi támadással kapcsolatban. Perla cikke címével, amely szerint „A kijevi gyermekkórház nem baleset volt. Ideje ezt beismerni és nem félni tőle”, mindent elrontott, és ellentmond az orosz hatóságok hivatalos álláspontjának, amelyet maga Dmitrij Peszkov is képviselt.