A magyarok pénzügyi szokásairól

A magyar családok jelentős része még mindig hitelből finanszírozza nyaralását, ami komoly adósságba sodorhatja őket. Csatos Erika, az Álomjövő Tanácsadó Iroda pénzügyi mentora szerint a megtakarításos módszerrel ritkábban, de hitel nélkül is megvalósítható az utazás.

Az újévi pénzügyi célok megfogalmazása után gyakran előfordul, hogy a magyarok felesleges dolgokra költenek. Csatos Erika az Economx videocastjában hangsúlyozta, hogy a családok 20-25 százaléka vesz fel személyi kölcsönt a nyaralás finanszírozására, ami akár egy évre is eladósíthatja őket. A "félrerakós" taktika alkalmazásával, bár ritkábban, de adósság nélkül is lehetőség nyílhat az utazásra.

A pénzügyi tudatosság egyik alapköve, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkel, és a legapróbb kiadásokat is belekalkuláljuk a költségvetésünkbe. Csatos Erika felhívja a figyelmet arra, hogy a reklámok, akciók és a hitelkeretek csábítása könnyen csapdába ejtheti a családokat. A szakértő szerint a felesleges kiadások csökkentésével a legtöbb család képes lenne havi tíz-húszezer forintot félretenni.

A szűkösebb anyagi helyzetű rétegek esetében, ahol a napi megélhetésre szánt összeg pontosan ki van számolva, már nehezebb megtakarításokat elérni. A középréteg azonban nagyobb veszélyben van, mivel jó fizetésük ellenére nem fordítanak kellő figyelmet a tartalékképzésre, ami váratlan helyzetekben gyorsan válságba sodorhatja őket.

A videocastban további témák is terítékre kerültek, többek között a családi kassza kezelése, a Covid-járvány hatása a pénzügyi tudatosságra, a gyerekek pénzügyi nevelése, valamint 2024-es megtakarítási tippek.

: Economx.hu, Álomjövő Tanácsadó Iroda