A kormány csökkentette a munkavállalók szociális hozzájárulási adókedvezményét

A Magyar Közlöny legutóbbi kiadásában megjelent 182/2024. számú kormányrendelet értelmében módosultak a szociális hozzájárulási adó (szochó) kedvezményekre vonatkozó szabályok, amelyek mostantól kevesebb munkavállaló számára és rövidebb időtartamra lesznek érvényesek.

A változások a veszélyhelyzetre való hivatkozással augusztus 1-jétől létesített munkaviszonyokra vonatkoznak, és különösen érintik a három vagy több gyermeket nevelő nőket, akik mostantól új fogalmi meghatározás szerint lépnek be a munkaerőpiacra. Ez a meghatározás jelentős változást jelent az érintett munkavállalók számára is.

A jelenlegi szabályozás szerint a munkaerőpiacra lépő személy az, aki az adóhatóság adatai alapján a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal vagy vállalkozói jogviszonnyal. Az anyasági ellátás időszakát nem számítják bele, kivéve, ha ezen idő alatt más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony is fennállt.

Az új rendelet szerint azonban már csak azokat tekintik munkaerőpiacra lépőnek, akik a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 365 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkeztek biztosítási jogviszonnyal.

A korábbi szabályok alapján a részkedvezmény összege egyenlő volt a munkavállaló bruttó munkabérével, de legfeljebb a minimálbér után számított adómértékkel az első két évben, és a minimálbér után számított adómérték 50 százalékával a harmadik évben. Az új szabályok szerint azonban a kedvezmény időtartama 3 évről 18 hónapra csökken, és a teljes kedvezmény csak az első évben, a fennmaradó 6 hónapban pedig csak annak 50 százaléka vehető igénybe.