A spanyol jobboldal szövetségének bomlása: a Vox kilépése és az Európai Parlamentben zajló változások

Öt spanyolországi régióban kilép a konzervatív Néppárttal (PP) közös koalíciókból a radikális jobboldali Vox párt a migráció kérdésében felmerülő nézeteltérések miatt – jelentette be a The Guardian.

A Vox, amely a Fidesz és a KDNP részvételével létrejött Patrióták Európáért frakció tagja az Európai Parlamentben, Santiago Abascal vezetésével döntött a kilépésről. Abascal csütörtök este hozta nyilvánosságra a döntést, amely a PP-vel folytatott napokig tartó viták eredményeként született meg. A nézeteltérés középpontjában a központi kormány azon terve állt, amely a Kanári-szigetekről érkező, mintegy 400 kísérő nélküli kiskorú migráns behozását és a spanyol szárazföldön való elosztását támogatná.

A Kanári-szigetek, amelyek Afrika nyugati partjaihoz közel helyezkednek el, de Spanyolországhoz tartoznak, jelentős migrációs nyomás alatt állnak. Az év első felében 19 ezer migráns érkezett ide tengeri úton, ami 167 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Abascal kijelentette, hogy a Vox "az elveihez ragaszkodik, nem a székeihez", ezért felmondja a koalíciót a Néppárttal Valencia, Aragónia, Murcia, Extremadura, valamint Kasztília és León régiókban.

A Vox döntése nem talált egyöntetű támogatást a párt regionális képviselői körében, néhányan közülük ellenezték a lépést és el is hagyták a pártot, hogy posztjukon maradhassanak.

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök üdvözölte a jobboldali régiós kormánykoalíciók felbomlását, és "nagy napnak" nevezte ezt az eseményt Spanyolország számára.

Az Európai Parlamentben is változások zajlanak, ahol a Patrióták Európáért képviselőcsoport, amelynek a Vox is tagja, szembesülhet a befolyásának csökkenésével. Az Európai Néppárt kommunikációs igazgatója, Pedro López de Pablo szerint tárgyalások folynak arról, hogy a frakciót "karanténba" zárják, és kizárják az Európai Parlament vezető tisztségeiből, csökkentve ezzel befolyásukat a jogalkotásra.

A Patrióták Európáért frakció szóvivője, Alonso de Mendoza, a Vox párt tagja szerint három bizottság vezetésére számítanak, de a mezőgazdasági bizottság vezető pozíciójában bíznak, ahol kedden döntenek a jelöltről.

Az Európai Parlament jövő heti ülésén nem szerepel napirenden Orbán Viktor felszólalása, amit a liberálisok szóvivője, Clara De Melo Ponce a magyar miniszterelnök "békemissziójával" magyarázott, utalva a kormányfő utazásaira.