A Szuverenitásvédelmi Hivatal budai villája

A Szuverenitásvédelmi Hivatal főhadiszállása egy évente hatvanmillió forintért bérelt budai villa a Gellért-hegy oldalában, amelyen egy motoros szakszerviz van bejegyezve. A helyszínen csak egy biztonsági őrt láttunk, aki nem kívánt a képeken szerepelni, de engedélyezte a hivatal táblájának fényképezését. A Sánc utcai épületet a Mészáros Lőrinc köréhez tartozó Valton-Sec Zrt. biztosítja, ám hogy ezt a Szuverenitásvédelmi Hivatal vagy esetleg a motoros cég rendelte-e, azt nem tudni.

Az ingatlan méreteivel és tulajdonosi hátterével kapcsolatban a földhivatal adatbázisából kiderül, hogy 1138 négyzetméteres, több kisebb lakásra oszlik. Zana Ferencnek több lakásban is van tulajdonrésze, egyik első emeleti lakásban pedig ő a kizárólagos tulajdonos. A Dr. Motor Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek Zana a tulajdonosa, a tevékenységi körei közé idén elején vette fel a saját tulajdonú ingatlan bérbeadását. A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Dr. Motor Kft.-től bérel ingatlant 2025. március elsejéig közel 59 millió forintért, de a szerződés módosítása után már 464 négyzetmétert, valamint további öt lakást, a padlásteret és három tárolót is bérel, ami évente plusz 5,2 millió forintjába kerül a hivatalnak. A hivatal hivatalos címe még mindig a Parlamentben van, de a Google térképén már a Sánc utcában jelölik meg a székhelyüket. A hivatal 2024 február óta működik, és először a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől béreltek állami ingatlant, egy hónapra 22 millió forintot fizettek, de a szerződést később augusztus 31-ig meghosszabbították. Az ingatlanban található lakások mérete összesen 402 négyzetméter, ami felveti a kérdést, hogy mi van a többi 736 négyzetméterrel.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenysége is érdekes kérdéseket vet fel. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerdán próbálta megközelíteni az épületet, mivel a hivatal több mint egy hónapja nem válaszolt a külügyet ért orosz hekkertámadásról szóló beadványára, de nem engedték be. Hadházy az udvarba azonban bejutott. A hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen, és publikált egy jelentést, amelyben háborúpárti lapokat listázott, köztük a HVG-t is. Gulyás Gergely a kormányinfón említést tett egy javaslatcsomagról, amely a civil szervezetek és sajtótermékek működési forrásainak felfedésére irányul, különös tekintettel a külföldről származó támogatásokra.